ИЗДВОЈЕНОНовости

СЛИЈЕДИ РЕКОНСТРУКЦИЈА ЗГРАДЕ

Некадашња зграда Комитета, односно објекат у којем је некада био смјештен Савез комуниста бивше СФРЈ, а послије рата и Општинска управа Дервента, ускоро ће бити реконструисана.

Посљедњи „станари“ у овој згради су Општинска борачка организација, као и општински одбори СДС-а, ПДП-а, НДП-а, СДП-а и ДНС-а, који би у скоријем року требало да се иселе у друге просторије.

– Намјера нам је да тај објекат оспособимо да би био функционалнији, а то подразумијева извођење унутрашњих радова – речено је у Општинској управи.

Шта ће се тачно радити још увијек није конкретно дефинисано.

Као један од корисника просторија у згради која се налази у Улици Краља Петра Првог, Општинска борачка организација већ је преселила канцеларију у зграду Ватрогасног дома, гдје је претходно била смјештена Цивилна заштита.

– Општинска Борачка организација је са Општинскм управом Дервента потписала уговор о закупу просторија за рад према одредбама важеће општинске Одлуке која регулише начин и услове издавања у закуп простора који су у власништву општине. Наше сједиште је у Ватрогасном дому, користимо 34 квадратна метра простора, подијељена у двије просторије, а услови за рад су неупоредиво бољи. Истина, морали смо санирати, односно уредити просторије, али то не умањује наше задовољство због чињенице да имамо прилику да функционишемо у пристојном простору – рекао је предсједник ове организације Чедо Вујичић додајући да се у борачкој организацији залажу за одговорније поступање према општинским просторијама које су уступљене на коришћење.

– Неприхватљиво је да се до сједишта организација од посебног интереса и партија које учествују у политичком животу долази кроз гомиле смећа. Ми смо увјерени да ће однос свих према заједничким просторијама у Ватрогасном дому бити далеко одговорнији – рекао је Вујичић.

За разлику од Општинске борачке организације, политичке партије још увијек траже нове просторије.

Објекат под заштитом

Поменути објекат изграђен је у аустро-угарском периоду и био је познат као Ормушева кућа, јер га је изградила јеврејска трговачка породица Ормуш. Зграда се налази на листи културних добара и има архитектонско-амбијенталну вриједност, што значи да је под заштитом Завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа РС. Старији становници Дервенте кажу да је након Другог свјетског рата у овој згради било сједиште ОЗНЕ, једно вријеме служила је и као дјечије обданиште, а послије Одбрамбено-отаџбинског рата и рушења зграде локалне управе, била је сједиште општинске администрације.

Related posts

Продужено радно вријеме ноћним клубовима

admin

Животи уграђени у
темеље РС светиња

Derventski List

При крају рехабилитација магистрале и изградња кружног тока

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još