ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Будуће средњошколце очекују већ позната занимања

У двије дервентске средње школе у школској 2022/2023. години у први разред планиран је упис 11 одјељења ученика у већ позната занимања, а коначну ријеч о предложеним струкама ускоро ће дати Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Свршеним основцима, којих је према подацима основних школа око 220, на располагању ће бити четворогодишња и трогодишња занимања из седам области, а судећи према плановима средњих школа измјена у односу на претходну уписну политику неће бити.

Како су казали у средњим школама, зелено свјетло из министарства на предложене планове предуслов је за даље активности у вези са уписом нове генерације средњошколаца.

У Стручној и техничкој школи предложен је упис шест одјељења у оквиру четири струке и то истих као и претходне године. Осим у комбинованом одјељењу у којем је планиран упис 24 ученика, у осталим одјељењенима требало би бити уписано по 20 ђака.

Директорица школе Бранка Јовић казала је да су при креирању плана уписа узели у обзир све релевантне показатеље и да се нада да ће план бити одбрен.

– У оквиру струке машинство и обрада метала предложили смо упис једног одјељења техничара ЦНЦ технологија, које је четворогодишње занимање и једног комбинованог одјељења бравар/заваривач – обрађивач метала резањем као трогодишњег занимања. Такође, у трогодишњем степену имамо предложен упис једног одјељења кувара у оквиру струке угоститељство и туризам. Када је у питању пољопривреда и прерада хране предложили смо упис једног одјељења агротехничара, а план је да упишемо и два одјељења четворогодишњег занимања у оквиру економије, права и трговине, а ради се о одјељењима пословно-правни техничар и царински техничар – истакла је Јовићева.

Средњошколски центар „Михајло Пупин“ планирао је упис пет одјељења у оквиру електротехничке струке, гимназије и машинства и обраде метала.

– Према плану који смо послали у министарство требало би да упишемо два одјељења гимназије и то једно одјељење општег смјера и једно рачунарско -информатичког смјера. Када су у питању четворогодишња занимања, у оквиру електротехничке струке планирали смо упис једног одјељења техничара информационих технологија, а у области машинства и обраде метала то је одјељење техничар мехатронике. Осим тога, предложили смо упис комбинованог одјељења електричар/ електроинсталатер – аутоелектричар са по 12 ђака и то је трогодишње занимање – казала је директорица школе Гордана Асентић.

Министарство просвјете и културе до краја мјесеца требало би да одобри планове за упис у прве разреде средњих школа, када ће се знати која тачно одјељења ће бити уписана и да ли ће бити измјена у плановима које су школе доставиле.

Предложени планови уписа за школску 2022/2023. годину:

Средњошколски центар „Михајло Пупин“

 • гимназија општи смјер – 1 одјељење
 • гимназија рачунарско – информатички смјер – 1 одјељење
 • техничар мехатронике – 1 одјељење
 • техничар информационих технологија – 1 одјељење
 • електричар/електроинсталатер – аутоелектричар 1 одјељење (комбиновано).

Стручна и техничка школа

 • техничар ЦНЦ технологија – 1 одјељење
 • бравар/заваривач – обрађивач метала резањем – 1 одјељење (комбиновано)
 • агротехничар – 1 одјељење
 • пословно – правни техничар – 1 одјељење
 • царински техничар – 1 одјељење
 • кувар – 1 одјељење.

Related posts

Сајам привреде допринос привредном замаху Дервенте

admin

Бруцошима на располагању 2.500 индекса

admin

Мјештани наставили
са прикупљањем смећа

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još