ИЗДВОЈЕНОНовости

Стара црква прославила Спасовдан

Храм у Српској вароши прославио је Спасовдан, а празник је послије јутарње литургије и вечерњег богослужења, уз присуство великог броја грађана, увеличао концерт етно – групе „Траг“.

Стара црква је послије рушења на Спасовдан 1992. године током ратних дејстава, обновљена, а прошлог љета и освештана, те је добивши нови живот поново постала мјесто сабирања вјерника.
Обраћајући се окупљеним вјерницима јереј Љубиша Новић подсјетио је на историју и судбину храма, а ове године навршава се 170 година од почетка изградње ове светиње на којој су неимари радили од 1851. године до 1855. године.
– Сабрали смо се да прославимо велики хришћански празник Вазнесење Христово, Спасовдан, а ми смо од Господа привилеговани да градимо, учврстимо темеље оног најбитнијег, а то је вјера. Тако је наша генерација била почаствована да изгради наново темеље вјере и духа који је упркос времену битисао на овој метохији – казао је Новић те се захвалио свима који су учествовали у подизању ове светиње из пепела, те градоначелнику Милораду Симићу који је генерални покровитељ прославе Спасовдана.

Додао је да се нада да је започела још једна традиција.
Намјесник дервентски Радојица Ћетковић подсјетио је да Саборни храм Успења Пресвете Богородице носи име које је Стара црква носила прије рушења.
– Бог нас је благословио да градимо. Надам се да ће будуће генерације памтити нас и траг који смо оставили – поручио је Ћетковић.
Свечану ноту вечери дао је концерт етно – групе „Траг“, вокално – инструменталног састава из Лакташа, који његује традиционалну музику из Републике Српске, Србије, Македоније, Бугарске, те ромску музику.
– За 18 година колико постојимо одржали смо више од 600 концерата у земљи и иностранству, а сада и у Дервенти – казали су из ове групе додавши да им је ово први наступ у посљедњих годину и по.
Удружење жена „Дервента“ такође је дало свој допринос кроз продају рукотворина које су израдиле чланице, а сав прилог од продаје дониран је за изградњу цркве, док се рецитацијом представио дјечак Милош Давидовић.

Кумови
Кум овогодишње преславе је Драго Наградић, док се кумства за идућу годину прихватили Миланко и Драгана Балешевић са кћеркама Саром, Ларом и Таром.

Related posts

Одобрен закуп око 200
хектара земљишта за 25 закупаца

Derventski List

План уписа освјежен медицинским
и банкарским техничарима

Derventski List

Представљен драгоцјени запис о Осињској бригади

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još