Друштво

„Стевића млин“
одолијева зубу времена

Воденица „Стевића млин“ у Дријену најстарија је воденица на ријеци Укрини, која још меље жито за потребе  њеног  власника Милована Миловановића, али и за све који то затраже.

Воденица је добила име по Стеви Миловановићу, а одатле и назив „Стевића млин“, а Миловановић каже да је поносно наставио посао који је његов прадјед започео.

– Ово је једина воденица од извора до ушћа, а памтим вријеме када их је било 25, узводно и низводно од ове. Све газде воденица сам познавао, а нажалост сви су умрли – испричао је Миловановић.

Тачну годину изградње воденице, каже, не зна, али је поуздан податак да је обновљена 1977. године и изглед који је добила тада, задржала је до данас.

Уз воденицу је направљена брана која је повећала водостај ријеке, па млин може да ради већи дио године.

– Воденица није, на срећу, склона кваровима. Брана на ријеци је некада била од дрвених шипова, а како више нема воденица у горњем дијелу Укрине, онда је при расту водостаја знало се десити да вода почупа те шипове и све однесе. Сада је брана од камена, више од 500 кубика камена је овдје уграђено, и нема проблема. Плажа уз воденицу љети је пуна купача – прича Миловановић додајући да се сјећа постојања  воденица Савковића, Рауковића, Мандића, Чолића и других, којих више нема.

Иако су воденичари чувари неке пријашње традиције, воденица „Стевића млина“ и данас ради пуном паром.

– Воденица за 24 часа може самљети 600 килограма жита, а муштерија има, није да нема – додаје он.

Жеља му је да традицију воденичарства пренесе на своје потомке. 

– Имам два сина, али унук је понајвише заинтересован да настави ову традицију. За живота ћу на унука преписати воденицу – с осмијехом истиче овај Дријењанин.

Легенде и несташлуци

Милован Миловановић на легенде о такозваним приказама које су виђане око воденица, одмахује руком.

– Смије се заноћити у воденици, како да не. У стара времена  једни су друге страшили некаквим приказама. Ја се никада нисам бојао. Прије није било толико мостова, па се Укрина прелазила гдје је погодно, па тако и овдје. И сам сам знао ноћу свједочити моментима да точак од вoденице стане док неко прелази брану, па поново проради. То су све били несташлуци – присјећа се Миловановић.

Related posts

Читајући заједно славили писану ријеч

admin

„Књигом из блока“ прикупљена
помоћ вишечланим породицама

Derventski List

Суша „обрала“ кукуруз

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još