Друштво

„Сунце“ деценију и по сигурно уточиште

Удружење родитеља, дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних особа „Сунце“ већ 15 година сигурно је уточиште за све суграђане са посебним потребама и њихове породице, а нове просторије са дневним боравком увелико су олакшале свакодневицу чланова удружења.

Удружење „Сунце“ основано је 2005. године у циљу окупљања родитеља дјеце са потешкоћама у развоју који су жељели прикупити информације о законским правима, а током свих протеклих година удружење је успјело да допринесе олакшавању живота комплетних породица. „Сунце“ има 127 корисника, од којих око 15 борави у новим просторијама које су смјештене у згради Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност, а које су адаптиране уз подршку Општинске управе. У дневном центру ће са корисницима два часа дневно радити дипломирани дефектолог, док ће цијело радно вријеме, које зависи од потреба корисника, у просторијама боравити радни окупатор.

Према ријечима предсједнице Удружења „Сунце“ Татјане Спасојевић у новим просторијама вријеме ће проводити одрасли корисници са умањеним интелектуалним способностима.

– Прије оснивања Удружења и дневног боравка живот родитеља и дјеце са посебним потребама са тежим сметњама сводио се на одласке код љекара и остајање код куће. Због тога нам је један од основних циљева била едукација и социјализација корисника, и дјеце и родитеља. Постепеним радом и доласком ученика основних и средњих школа код нас на радионице, та слика се промијенила и ниво свијести подигнут је на виши ниво. Дјеца, а и одрасли су почели да упознају дјецу кориснике, почели да се упознају са њиховим инвалидитетима и могућностима и прихватали их – објаснила је Спасојевићева додавши да је удружење од својих почетака имало подршку локалне управе, те основних и средњих школа.

– Уз помоћ Општинске управе добили смо простор који нам је био пријеко потребан, јер наша дјеца, а говорим о дјеци са вишеструким сметњама, са умјереним, тежим и тешким ретардацијама и придруженим обољењима са комплексним здравственим стањем, нису похађала вртиће, а веома мали број је могао ићи у школу. Тај простор смо прилагодили и опремили уз помоћ пројекта холандске фондације, те смо на коришћење добили паркић који је био у приватном власништву који је опремила фондација „Мозаик“. Подршка општинске управе наставила се и до данас, јер трошкове реновирања и прилагођавања овог новог простора за наше потребе, те изградњу прилазне рампе, као и трошкове превоза наших корисника сноси Општинска управа – рекла је Спасојевићева.

Као и у почецима, родитељи се великим дијелом ослањају једни на друге, а од самог оснивања у рад удружења укључена је и Нада Миланковић, родитељ дјетета са посебним потребама и радни окупатор.

– Фокусирам се на њихово дружење. Настојим да корисници попуне своје вријеме, да се играју, да се, колико ко и како може, ангажују у радионицама у којима смо у овом периоду године веома активни. Сада је актуелна израда честитки и украса за новогодишње празнике, а корисници на тај начин исказују и своју креативност – објаснила је Миланковићева.

Нове просторије „Сунца“ пуне су живота, а украси и цвијеће који су уљепшали простор дали су му и димензију топлине коју носи сваки дом.

Кухиња

Нови кутак „Сунца“ са дневним боравком, канцеларијом и пратећим садржајима, у чије је адаптирање из буџета општине издвојено око 27.000 марака, ускоро би требало да употпуни и кухиња која се тренутно израђује у столарској радионици Центра „Будућност“.

Излети

Из Удружења „Сунце“ додају да су њихови корисници ранијих година имали прилику да путују на излете, на море или планину, али у посљедње вријеме морали да се прилагоде мјерама које су донесене због пандемије корона вируса.

Related posts

Радионице малишанима доносе чар вртића

admin

Приредбом обиљежили крај полугодишта и 2021. године

admin

Цијене диктирају дужину јесење бразде

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još