Друштво

„Сунце“ деценију и по сигурно уточиште

Удружење родитеља, дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних особа „Сунце“ већ 15 година сигурно је уточиште за све суграђане са посебним потребама и њихове породице, а нове просторије са дневним боравком увелико су олакшале свакодневицу чланова удружења.

Удружење „Сунце“ основано је 2005. године у циљу окупљања родитеља дјеце са потешкоћама у развоју који су жељели прикупити информације о законским правима, а током свих протеклих година удружење је успјело да допринесе олакшавању живота комплетних породица. „Сунце“ има 127 корисника, од којих око 15 борави у новим просторијама које су смјештене у згради Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност, а које су адаптиране уз подршку Општинске управе. У дневном центру ће са корисницима два часа дневно радити дипломирани дефектолог, док ће цијело радно вријеме, које зависи од потреба корисника, у просторијама боравити радни окупатор.

Према ријечима предсједнице Удружења „Сунце“ Татјане Спасојевић у новим просторијама вријеме ће проводити одрасли корисници са умањеним интелектуалним способностима.

– Прије оснивања Удружења и дневног боравка живот родитеља и дјеце са посебним потребама са тежим сметњама сводио се на одласке код љекара и остајање код куће. Због тога нам је један од основних циљева била едукација и социјализација корисника, и дјеце и родитеља. Постепеним радом и доласком ученика основних и средњих школа код нас на радионице, та слика се промијенила и ниво свијести подигнут је на виши ниво. Дјеца, а и одрасли су почели да упознају дјецу кориснике, почели да се упознају са њиховим инвалидитетима и могућностима и прихватали их – објаснила је Спасојевићева додавши да је удружење од својих почетака имало подршку локалне управе, те основних и средњих школа.

– Уз помоћ Општинске управе добили смо простор који нам је био пријеко потребан, јер наша дјеца, а говорим о дјеци са вишеструким сметњама, са умјереним, тежим и тешким ретардацијама и придруженим обољењима са комплексним здравственим стањем, нису похађала вртиће, а веома мали број је могао ићи у школу. Тај простор смо прилагодили и опремили уз помоћ пројекта холандске фондације, те смо на коришћење добили паркић који је био у приватном власништву који је опремила фондација „Мозаик“. Подршка општинске управе наставила се и до данас, јер трошкове реновирања и прилагођавања овог новог простора за наше потребе, те изградњу прилазне рампе, као и трошкове превоза наших корисника сноси Општинска управа – рекла је Спасојевићева.

Као и у почецима, родитељи се великим дијелом ослањају једни на друге, а од самог оснивања у рад удружења укључена је и Нада Миланковић, родитељ дјетета са посебним потребама и радни окупатор.

– Фокусирам се на њихово дружење. Настојим да корисници попуне своје вријеме, да се играју, да се, колико ко и како може, ангажују у радионицама у којима смо у овом периоду године веома активни. Сада је актуелна израда честитки и украса за новогодишње празнике, а корисници на тај начин исказују и своју креативност – објаснила је Миланковићева.

Нове просторије „Сунца“ пуне су живота, а украси и цвијеће који су уљепшали простор дали су му и димензију топлине коју носи сваки дом.

Кухиња

Нови кутак „Сунца“ са дневним боравком, канцеларијом и пратећим садржајима, у чије је адаптирање из буџета општине издвојено око 27.000 марака, ускоро би требало да употпуни и кухиња која се тренутно израђује у столарској радионици Центра „Будућност“.

Излети

Из Удружења „Сунце“ додају да су њихови корисници ранијих година имали прилику да путују на излете, на море или планину, али у посљедње вријеме морали да се прилагоде мјерама које су донесене због пандемије корона вируса.

Related posts

Рибари одмјерили снаге

admin

Најезда крпеља напунила амбуланте

admin

ПЈЕШАЧКИ ПЛАТО ЗА БЕЗБЈЕДАН ПУТ ДО ШКОЛЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još