Друштво

Цијене диктирају дужину јесење бразде

Иако је кукуруз још на њивама и његово брање тек треба да ухвати замах, ратари широм Дервенте увелико се припремају за јесењу сјетву, а дужину бразда и ове сезоне диктираће цијене репроматеријала.

С обзиром да је прољећна сјетва била једна од најскупљих коју многи ратари памте, судећи према тржишним приликама, ни јесења неће бити много повољнија.

Један од ратара који има планове када је у питању овогодишња јесења сјетва је Марко Мајсторовић из Осиње, који планира да обради 30 до 40 дунума земље. Истиче да све своје планове прилагођава спољним факторима, прије свега цијенама.

– Ове године сијао сам кукуруз мало касније, тако да је дио њива које обрађујем у Осињи, Црнчи и Великој Сочаници и сада под житом. Имам велике планове за сјетву, а видјећемо шта ће на крају бити од тога, јер од цијене сјемена и ђубрива зависи колику површину ћу засијати – рекао је Мајсторовић истичући да је још увијек рано за орање и припремање земљишта за сјетву.

До тих послова, каже, има времена да се ослушкује ситуацију на тржишту.

Једна од оних који купцима у Дервенти нуде сјетвени материјал је пољопривредна апотека „Агроголд“ у којој као један од потенцијалних проблема током предстојеће сјетве виде и несташицу репроматеријала.

– Ми за сада имамо довољно садног материјала и ђубрива, јер се купци тренутно стидљиво јављају зато што је прерано за сјетву. Послије 20. октобра очекујемо да интересовање буде интензивније. Цијене се нису или су се у мањој мјери мијењале у односу на прољетос, али врло је могуће да ћемо, након што потрошимо старе залихе, бити у несташици са ђубривом. Сјемена има и оно кошта од 1,50 до 1,80 марака по килограму пшенице, док је за килограм ђубрива потребно издвојити од 1,80 до 2,20 марака – кажу у овој пољопривредној апотеци додајући да је несташица и очекивана с обзиром да је минерално ђубриво махом набављано у фабрици „Кутина“ која је престала са радом.

Без обзира на цијене сјеменског материјала, судећи према плановима ратара, ове јесени доминираће парцеле под хљебним житом, које махом даје добар род у овом периоду.

Подршка

Помоћ ратарима за јесењу сјетву најавио је недавно министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић најавивши да ће произвођачи пшенице за јесењу сјетву на располагању имати по 500 КМ помоћи по хектару, за разлику од лани када су имали 400.

– За произвођаче кукуруза припремамо сет мјера и наредне године очекујемо већи аграрни буџет, те мјере за олакшице код набавке сјемена и повећане количине за регресирани дизел – рекао је Пашалић.

Related posts

Чист димњак и исправне
инсталације за мирну зиму

Derventski List

МАТУРСКОМ ЗАБАВОМ ЗАКОРАЧИЛИ У НОВЕ ИЗАЗОВЕ

admin

Најбољи ученици понос и дика града

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još