Друштво

Талентима и упорношћу ниже успјехе о којима други сањају

Деветнаестогодишња Дервенћанка Николина Чолић све је само не обична дјевојка. О њеним успјесима свједоче бројне медаље, пехари, дипломе и награде, а талентом и упорношћу постиже резултате о којима други сањају.

Образовање, спорт, музика и бројне друге активности само су дио низа у којем ова вриједна дјевојка бриљира.  Већ током основне школе, похађала је и двије музичке школе и то гитару и клавир. Тако је и данас, јер поред гимназије у Дервенти, похађа и средњу музичку школу „Константин Бабић“ у Прњавору, а из свих предмета које је кроз школовање имала, заслужила је све петице.

– Била сам „вуковац у“ основној школи, а музичку школу сам уписала када сам била трећи разред. Љубав ми је тада била гитара, па сам уписала тај смјер, а с обзиром да ми је најбоља другарица свирала клавир, уз подршку наставника уписала сам и тај смјер – испричала је Чолићева додавши да је, захваљујући таленту да брзо памти, лако балансирала редовну настава и ваннаставне активности.

Када је требало да упише средњу школу, знала је да би вољела бити професор гитаре, али с обзиром да је најближа средња музичка школа у Прњавору, одлучила је да упише гимназију у Дервенти. Међутим, љубав према свирању није се дала скрајнути, па је одлучила да упише и средњу музичку школу. Данас гимназију похађа у првој, а музичку школу у другој смјени, неријетко послије наставе у Дервенти одмах путује у Прњавор. Такви школски дани за Чолићеву почињу у шест часова, а завршавају око 19.30.

– Дозволу да паралелно похађам двије школе, дало ми је Министарство просвјете и културе – каже ова матуранткиња која је уз двије средње школе веома активна и у спорту и фолклору.

Управо је фолклор њена прва и највећа љубав, па члан СКУД „Дервента“ већ 14 година.

– Фолклор је нешто што веома волим и члан сам СКУД „Дервента“ од пете година. Волим нашу традицију, наш народ, нашу ношњу и све оно што има везе са етно знаменитостима – каже Чолићева.

Као чланица Тениског клуба „Новак“, освојила је бројне турнире, а и данас током љетње сезоне тренира тај спорт. У међувремену, ова млада Дервенћанка постала је власница црног појаса у теквондоу.

– Током зиме нисам имала гдје да тренирам тенис, па сам уз фолклор, кренула и на фитнес. То ми је баш прија, јер послије садржајног дана могу да се опустим – додала је она.

Иако њен дан траје дуже него већини њених вршњака, Чолићевој не недостаје ведрине и енергије.

– Све обавезе које имам нису ми напорне, јер сам их сама бирала уз подршку родитеља. Држим се тога да радим оно што ми је задовољство – каже Чолићева додајући да налази вријеме и за планинарење јер је члан Планинарско алпинистичког клуба „Скитнице“ из Прњавора.

Чолићева се активно припрема и за пријемни испит на грађевинском факултету.

– Тренутно у двије средње школе имам 26 предмета и из свих петице и не видим проблем да упишем и два факултета. Свиђа ми се грађевински инжињеринг и од дједа, за којег сам била јако везана, а који је преминуо, слушала сам о пројектовању, грађевини и свему што се дешава у том процесу и било ми је занимљиво, а то би била и успомена на њега. Ако дође до тога да упишем други факултет, то ће бити академија умјетности, навјероватније етномузикологија – каже Чолићева.

Неодлазак у Русију

Прошле године са другарицама из разреда у музичкој школи Николина Чолић снимила је колаж пјесама које су послале на онлајн такмичења у Швајцарску, Француску, Бјелорусију, Русију, Индију и Бразил и освојиле су осам првих награда у свим тим земљама, а у некима је било и више од једног такмичења.

– На сваком такмичењу добиле смо и специјалну награду, а од Русије и номинацију и плаћену котизацију за њихово такмичење у Москви, на које је требало да идемо прошле године. Нажалост, због ситуације са короном нисмо могли да одемо. Ове године смо такође освојиле прву награду и добили позив да идемо, али због ратних дешавања поново нисмо могли да одемо – казала је Чолићева.

Related posts

Размјена уџбеника од сутра

admin

Учитељица Наташа Плавшић понос Дервенте

admin

Католички вјерници
прослављају Ускрс

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još