Друштво

Теорија поткована
квалитетном праксом

Занимања из области пољопривреде и прераде хране веома су тражена на тржишту рада, али и међу будућим средњошколцима, било да по завршетку средње школе траже запослење или имају афинитет према надоградњи знања.

С обзиром на то, Стручна и техничка школа у идућој школској години планира упис једног одјељења од 20 ученика у занимање агротехничар, а наставни план и програм ове струке нуди квалитетно теоријско, али и практично знање.

Програм овог четворогодишњег занимања осавремењен је актуелним трендовима из области агрономије, а састоји се од општеобразовног и стручног дијела, у којем ученик стиче и усваја основна знања и вјештине из области пољопривредне производње, те практичног дијела који се одвија у школском врту, пластенику и стакленику. Такође, ученици који се опредијеле за занимање агротехничар имају прилику да посјете домаће и међународне сајмове из ове области, те учествују на такмичењима.

Током четири године ученици стичу знања и вјештине бављења сточарском и биљном производњом.

– Смјер агротехничар даје одлично предзнање за ученике који желе да наставе школовање, као и за оне који по завршеној школи желе да се запосле у струци или покрену властити бизнис у пољопривредној дјелатности, као и за оне који би жељели да обављају пољопривредну производњу за властите потребе – казала је професорица Валентина Фрањић.

По завршетку средње школе, ученици су оспособљени да препознају специфичност и примјене појединих технологија у биљној и анималној производњи, те употребљавају пољопривредне машине, уређаје, алате и опрему, а упознати су и са методама и средствима за заштиту биља.

Да је избор овог занимања савршен спој теоријске и практичне наставе истакао је ученик другог разреда Кристијан Недић.

– За пољопривредну производњу се интересује, а и бавим се њоме, још од малих ногу, а занимање агротехничар ми помаже у стицању нових знања. Волим проводити вријеме на практичној настави, а најдражи су му сунчани дани, јер уживамо у природи и сређивању школског дворишта – рекао је Недић.

Из љубави према природи и животињама за упис у ову школу опредијелила се и ученица првог разреда Јована Раилић.

– После завршене школе планирам да наставим усавршавање у овој области на пољопривредном факултету, за који ова средња школа представља одличну основу – рекла је Раилићева а наставак школовања на факултету планира и ученик првог разреда Дамјан Слијепчевић.

Из Стручне и техничке школе истичу да занимање агротехничар пружа могућност запошљавања на различитим мјестима и то за рад у јавним установама као технички сарадник, на сточарским фармама, у ратарским, воћарским, виноградарским и винарским предузећима, у пољопривредним апотекама, пластеницима, стакленицима, пчелињацима, винотекама, те рад на линијама за прераду пољопривредних производа, а отворена је и могућност самозапошљавања.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и остала занимања која ученицима могу да упишу у Стручној и техничкој школи.

Related posts

Из основне школе понијели најљепше успомене

admin

Дуге листе чекања за никад скупљи огрев

admin

Матурском забавом крунисали основно образовање

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još