Друштво

Теорија поткована
квалитетном праксом

Занимања из области пољопривреде и прераде хране веома су тражена на тржишту рада, али и међу будућим средњошколцима, било да по завршетку средње школе траже запослење или имају афинитет према надоградњи знања.

С обзиром на то, Стручна и техничка школа у идућој школској години планира упис једног одјељења од 20 ученика у занимање агротехничар, а наставни план и програм ове струке нуди квалитетно теоријско, али и практично знање.

Програм овог четворогодишњег занимања осавремењен је актуелним трендовима из области агрономије, а састоји се од општеобразовног и стручног дијела, у којем ученик стиче и усваја основна знања и вјештине из области пољопривредне производње, те практичног дијела који се одвија у школском врту, пластенику и стакленику. Такође, ученици који се опредијеле за занимање агротехничар имају прилику да посјете домаће и међународне сајмове из ове области, те учествују на такмичењима.

Током четири године ученици стичу знања и вјештине бављења сточарском и биљном производњом.

– Смјер агротехничар даје одлично предзнање за ученике који желе да наставе школовање, као и за оне који по завршеној школи желе да се запосле у струци или покрену властити бизнис у пољопривредној дјелатности, као и за оне који би жељели да обављају пољопривредну производњу за властите потребе – казала је професорица Валентина Фрањић.

По завршетку средње школе, ученици су оспособљени да препознају специфичност и примјене појединих технологија у биљној и анималној производњи, те употребљавају пољопривредне машине, уређаје, алате и опрему, а упознати су и са методама и средствима за заштиту биља.

Да је избор овог занимања савршен спој теоријске и практичне наставе истакао је ученик другог разреда Кристијан Недић.

– За пољопривредну производњу се интересује, а и бавим се њоме, још од малих ногу, а занимање агротехничар ми помаже у стицању нових знања. Волим проводити вријеме на практичној настави, а најдражи су му сунчани дани, јер уживамо у природи и сређивању школског дворишта – рекао је Недић.

Из љубави према природи и животињама за упис у ову школу опредијелила се и ученица првог разреда Јована Раилић.

– После завршене школе планирам да наставим усавршавање у овој области на пољопривредном факултету, за који ова средња школа представља одличну основу – рекла је Раилићева а наставак школовања на факултету планира и ученик првог разреда Дамјан Слијепчевић.

Из Стручне и техничке школе истичу да занимање агротехничар пружа могућност запошљавања на различитим мјестима и то за рад у јавним установама као технички сарадник, на сточарским фармама, у ратарским, воћарским, виноградарским и винарским предузећима, у пољопривредним апотекама, пластеницима, стакленицима, пчелињацима, винотекама, те рад на линијама за прераду пољопривредних производа, а отворена је и могућност самозапошљавања.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и остала занимања која ученицима могу да упишу у Стручној и техничкој школи.

Related posts

Дервентски средњошколци уче јапански језик

admin

Круна преданог рада
и иновативних идеја

Derventski List

Граду поклонио саднице које сам калеми

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još