Друштво

Током врелих дана
заштитити организам

С обзиром да врели дани представљају велики изазов за организам из Дома здравља упутили су савјете за очување здравља на високим температурама.

Како би се што лакше изборили са неповољним временским условима пожељно је, према ријечима специјалисте епидемиологије др Милене Бјеговић Ђујић, редовно узимати преписане лијекове и то у дози и распореду који је љекар препоручио, те избјегавати боравак на сунцу између 11 и 17 часова.

– Током боравка на отвореном простору препоручује се одјећа свјетлих боја, израђена од природних материјала, и заштита главе шеширом, те коже препаратима за заштиту од сунца са високим заштитним фактором. Такође, важно је да уз себе увијек имамо флашицу воде и унос веће количине течност, најбоље обичне воде и избјегавање алкохолних пића. Током врелих дана најбоље је уносити храну ниже калоријске вриједности и веће количине свјежег воћа и поврћа – казала је др Бјеговић Ђујић.

Због промјена у спољашњим параметрима и прилагођавања организма, током љета може доћи до варијација у висини крвног притиска и појединих параметара у крви, промјена расположења, слабости и болова у мишићима.

– То не треба да изазове панику код пацијената. Уколико су ове промјене значајне потребно је да се обрате свом љекару, који ће процијенити да ли је потребна корекција уобичајене терапије и да се придржавају његових савјета – додала је др Бјеговић Ђујић.

Она је упозорила и да су дјеца нарочито осјетљива на утицај сунчевих УВ зрака и губитак течности.

– Појава опекотина изазваних УВ зрачењем на кожи дјетета старости до три године за 30 одсто повећава ризик за оболијевање од меланома коже касније током живота. Зато дјецу треба заштитити од сунца адекватном одјећом, која прекрива већи дио коже и коришћењем препарата за заштиту од сунца са високим заштитним фактором. Дјеци током боравка на сунцу обавезно треба заштитити главу. Унос довољних количина течности – нарочито воде, је веома важан – нагласила је др Бјеговић Ђујић.

Клима уређаји

Из Дома здравља упозоравају и на правилно расхађивање просторија клима уређајима.

– Употреба клима уређаја у возилима, стамбеном и радном простору треба да буде ограничена. Препоручује се да разлика између спољашње и температуре у просторији буде мања од десет степени, те се не препоручује директна изложеност струјању хладног ваздуха из клима уређаја. Обавезно је адекватно одржавање и чишћење клима уређаја прије сваке сезоне, јер они представљају идеално мјесто за раст и размножавање потенцијално веома опасних микроорганизама – појаснили су из ове здравствене установе.

Related posts

Прекид у снабдијевању струјом
у понедјељак и уторак

Derventski List

Вриједан осврт на
садржајан животни пут

Derventski List

Кућица за књиге од данас
краси парк код храма

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još