Друштво

Топла зима погубна
за пшеницу и јечам

Зима без ниских температура, снијега и мраза, те најављена обилна киша не иду у прилог озимим пољопривредним културама, поготово пшеници и јечму, а родна година не смијеши се ни воћњацима.

Иако су високе темературе у децембру и јануару постале мање – више уобичајене, у пракси се показало да оне не пријају јесенас засијаним житарицама, доприносећи смањењу приноса или лошем квалитету. Због тога се ратарима савјетује да предузму мјере агротехничке заштите усјева.

Инижењер пољопривреде Марко Алексић објашњава да високе температуре доприносе стварању жутила на усјевима, због чега је пшеницу и јечам потребно прихранити.

– Нове количине падавина које се очекују ове седмице додатно би могле изазвати проблеме. Чим дозволе временски услови, потребно је обавити прихрану каном или урејом – савјетује Алексић наводећи да ће наставак падавина продужити присуство жутила на усјевима, али и појаву других болести.

– Усјеве је потребно прихранити што прије, а потом поступак поновити и у прољеће. Ако се прихрана обавља „Каном“ препоручује се 20 килограма по дунуму, а ако је у питању „Уреа“ онда 15 килограма по дунуму. Препоручује се и прихрана аминокиселинама, нарочито за биљке захваћене жутилом – наводи Алексић.

Пољопривредницима препоручује да прате стање усјева и ако се повећање температура настави, да појаву инсеката и других штеточина, сузбијају чим се укаже могућност, односно почетком прољећа.

Пшеница коју је Мирко Ђуричић из Велике Сочанице засијао на три хектра, према његовим ријечима, не изгледа лоше.

– За сада је добро, а шта ће бити даље, видјећемо. Јавља се мало жутила, али не у толикој мјери.  Прихрана се мора обавити, јер ако тако не учиним, могу да се опростим од рода – истиче Ђуричић.

Метеоролози за идуће дане осим кише најављују и пад температура и снијег, што ће, ако не буду оштећени у могућим поплавама, добро доћи озимим усјевима.

Воћњаци

Ситуација није сјајна ни у воћњацима, јер високе температуре изазивају пупање, а мраз који би могао да се јави у марту и априлу, у том случају уништио би род. Алексић истиче да се стабла могу третирати кречом уз додавање воде, соли и сумпора.

– Препоручује се и прскање стабала бакарним препаратима који би требало да заштите воћке. Сви који обављају орезивање, обавезно би на оштећени дио грана требало да нанесу восак како би спријечили обољења и смањење рода – наводи Марко Алексић.

Related posts

Подршка пројектима младих надохват руке

admin

Учесници видовданског маратона окријепили се у Дервенти

admin

Дијелови града
сутра без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još