ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Тројица браће гаје љубав према шаргији и изворној пјесми

Тројица браће Асентић, десетогодишњи Лазар, осмогодишњи Гаврило и четворогодишњи Душан, поносно носе титуле чувара традиције дервентског краја, и то захваљујући свом опредјељењу да свирају и пјевају изворну музику.

Ови дјечаци, иако су тек закорачили на животну стазу, предано су се посветили учењу финти изворне музике, а својим талентом одушевљавају гдје год се лате традиционалног дервентског инструмента – шаргије.

Најстарији Лазар, за шаргију се заинтересовао као члан фолклорног ансамбла и прави је узор за млађу браћу, која за сада само пјевају, али Гаврило је изразио жељу да научи да свира виолину.

– Нико у породици се не бави озбиљно музиком, али је мени, када сам кренуо на фолклор „за око запао“ Владан Јефтић и његово умијеће на шаргији. Он ми је за рођендан купио прву праву шаргију и показао основе свирања овог инструмента. Касније су моји родитељи ангажовали професора из Загреба да ради са мном – објашњава Лазар који каже да му је умијеће свирања на шаргији до сада донијело мноштво лијепог искуства.

Лазар додаје му је право задовољство да учи нове ноте, а његов репертоар за сада чини пет, шест пјесама и два, три народна кола. Овај дјечак додаје да га посвећеност музици не омета у школским обавезама.

Дјечаци признају да свирање на шаргији није нимало лако, додајући да би се овладало овим инструментом, потребно је прећи 17 нивоа. Такође, ни сам инструмент није јефтин.

– Куповина шаргије била је прави изазов за родитеље, јер ову коју сам ја добио израдио је један дервентски мајстор и коштала је око 400 марака – додаје Лазар који је захваљујући шаргији обишао готово читаву Републику Српску наступајући на разним манифестацијама.

Свирао је, каже, и на многим школским приредбама и промоцијама књига, те уз брата Гаврила забављао публику. Дјечаци су дали свој допринос и на хуманитарним базарима које традиционално организује Основна школа „19. април“.

– Неријетко се зна десити да се кући вратим са бакшишом. Желим да наставим да учим да свирам изворну музику уз браћу Гаврила и Душана – додао је десетогодишњи дјечак.

Спот

Таленат браће Асентић препознала је и чувена дервентска изворна група „Мара и дервентске лоле“, који су Лазара позвали да буде дио музичког спота за једну од њихових пјесама.

Корона

Лазар и Гаврило су поводом дана школе ОШ „19. април“ опјевали вирус корона.

Не тугујте сад другари мали

то што смо се накратко растали.

Послушајте браћу Асентиће

и у души вама лакше биће.

Маме су нам сада учитељи,

а оне су прави мучитељи.

Ид` короно сад у земљу доле,

доста нам је ове кућне школе.

Related posts

ПОДРШКА РАДУ ЈАВНИХ УСТАНОВА И ПРЕДУЗЕЋА

admin

МАЛИШАНИ ИСПРЕД СВОЈЕ ЗГРАДЕ СУГРАЂАНИМА НУДЕ ОСВЈЕЖЕЊЕ

admin

Летови из Маховљана ка Хургади два пута седмично

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još