ИЗДВОЈЕНОНовости

У ДЕРВЕНТИ ОБИЉЕЖЕН ДАН РЕПУБЛИКЕ

Дан Републике Српске, 9. јануар, обиљежен је данас поменом и полагањем вијенаца погинулим борцима Војске РС на централном спомен – обиљежју у Дервенти, те пријемом у Центру за културу за представнике јавног живота.

Дервента је и овај, 27. рођендан Републике, обиљежила достојанствено, одајући почаст онима који су за Српску дали оно највредније, своје животе.

Вијенце на споменик погинулим борцима положили су начелник општине Милорад Симић, делегација Скупштине општине, представници Општинске борачке организације, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Ветерана РС, представници Полицијске станице, као и политичких партија СНСД, СДС, ПДП, СП, НДП и Уједињене Српске.

Симић је подсјетио да је Република Српска трајна тековина у коју су, између осталог, уграђени животи 608 дервентских бораца, а око 3.000 их је рањено. Нагласио је да је због тога дужност садашњих генерација да његују и чувају Републику, јер су многи за њу дали најсветије што су имали.

– Данас имамо Републику Српску, извојевали смо је, а истина, коштала је јако много и то се не може занемарити. Дервента је у заједници развијених општина у РС и то је наша обавеза, морамо радити, јачати реални сектор, стварати боље услове за живот, јер ћемо тако чувати становништво на овом простору. Отаџбина се и брани на тај начин, као и љубављу коју треба да преносимо младим генерацијама. Живјела Република Српска са новим нараштајима и што мање оних који ће отићи у Европу – рекао је Симић честитајући празник руководству и свим житељима Српске, а породицама које славе и крсну славу Светог Стефана.

На значај институционалног организовања српског народа подсјетили су и из Општинске борачке организације, указујући на све учесталије нападе на Републику Српску и њене институције.

– Нажалост, свједоци смо свакодневних насртаја на Републику Српску, а у посљедње вријеме и Дервента је мјесто таквих догађаја. Било би много боље и корисније да сви схвате да је Република Српска вјечна категорија, створена и очувана великим жртвама и да њено постојање није могуће довести у питање – рекао је предсједник Предсједништва Општинске борачке организације Чедо Вујичић додајући да су сви који су се борили за стварање Републике Српске, у ствари се борили за свој опстанак на овим просторима.

– Ни помислити не смијемо шта би се догодило да наша борба није добила овакву институционалну завршницу, која је зачета управо на данашњи дан прије 27 година. За ову државу многи су изгинули, стварајући је и бранећи је, али порука нас који смо у тој борби претекли је да никад, нико и нипошто не смије да доведе у питање њен опстанак и њено функционисање – истакао је Вујичић.

Поводом обиљежавања Дана Републике, дервентске улице претходних дана красиле су заставе Српске.

Скупштина српског народа у БиХ, 9. јануара 1992. године донијела је одлуку о оснивању Републике српског народа БиХ. Био је то одговор представника Срба на прегласавање у Скупштини БиХ о кључним питањима, која су се односила на опстанак Југославије и на сецесију у коју су кренули представници друга два народа.

Три године касније, Република Српска је међународно призната Дејтонским мировним споразумом, као један од два ентитета у БиХ, а у њене темеље уграђени су животи 21.000 бораца.

„АнтиДејтон“ покрет

Начелник Милорад Симић осврнуо се и на недавну посјету чланова „АнтиДејтон“ покрета, који су донирајући пакетиће дјеци исламске вјероисповијести у Дервенти, навели да ова дјеца живе као у гету.

– То се у Дервенти не смије говорити, јер смо заиста много урадили да се овдје нормално живи. Драго ми је да се Исламска заједница оградила од тих навода, јер то значи да има добрих људи који ваљано размишљају. Нажалост има оних који нас никад неће „прогутати“, али да таквих нема ми не бисмо знали колико вриједимо – рекао је Симић.

 

Related posts

Засједање обиљежиле полемике

admin

Мјере продужене до 15. децембра

admin

Дервента стасала у град за примјер

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još