ИЗДВОЈЕНОНовости

Засједање обиљежиле полемике

Скупштина општине усвојила је на данашњој сједници Одлуку о приступању изради Стратегије безбједности саобраћаја за период од 2021. до 2031. године, као и Одлуку о усклађивању акта о оснивању Јавне предшколске установе „Трол“, а потребну подршку одборника добиле су и одлуке о разрјешењу члана Општинске изборне комисије, те именовање члана УО Центра за социјални рад.

Засједање су обиљежили оштри тонови током актуелног часа, те наводи неколико одборника о понудама за прелазак из једног у други политички табор, али и дуже полемике у вези са усвајањем дневног реда сједнице.

Начелник општине Милорад Симић са дневног реда је повукао Приједлог одлуке о делегирању одборника Скупштине општине који ће у својству службеног лица присуствовати закључењу брака, казавши да је циљ да се додатно усагласе приједлози и распоред одборника који би присуствовали чину склапања брака, а приједлоге очекује од партија и одборника.

Одборници су се већином гласова изјаснили да са дневног реда, на приједлог Клуба одборника ДНС-СПС-ХС-а, буду скинути приједлози одлука о расписивању конкурса за избор и именовање директора Геронтолошког центра и Туристичке организације.

Такође, приједлози Комисије за избор и именовање за допуну дневног реда, а који се тичу разрјешења комисија за избор по јавном конкурсу за именовања у Геронтолошком центру и Туристичкој организацији и именовању нових комисија, нису се нашли на дневном реду, одлуком већине одборника.

Начелник Милорад Симић казао је да је сједница протекла коректно, иако се много времена на засједању потрошило на измјене дневног реда, који је на сједници скупштинског Колегијума био усаглашен, али и на разне наводе које су поједини одборници износили током актуелног часа.

– Изношене су инсинуације, али и лажи да је неко некога од одборника позивао и слично. Познато је да је СНСД на протеклим локалним изборима, са својим политичким партнерима, имао потписан споразум са 12 партија за подршку начелнику. Такође је познато да су тадашње опозиционе партије на изборима произвеле девет одборничких мандата, а данас је омјер снага 15 у корист тадашње опозиције, а садашње позиције. И стога, ја не могу „куповати“ своје, али могу питати зашто је неко прешао на другу страну – рекао је Симић додавши да Дервента не смије бити препуштена интересној неформалној групи.

– Дервентску политику води пет људи, и то не у Скупштини. Она се припрема у кулоарима, а у Скупштини су, при томе, истурени млади кадрови. Морамо да радимо за тековине Дервенте, а не за престиж, јер би нам се то, у супротном, могло обити о главу – рекао је Симић.

Додао је да би волио да се на данашњој сједници говорило историјском тренутку за Дервенту, односно о добијеном статусу града.

– Желио сам да честитам Дервенти, њеним грађанима и привредни, на историјском моменту. Питам се зашто нисмо могли да то заједно прославимо, и зашто предсједник Скупштине општине, иако је позван да ми се придружи током прославе, није стао раме уз раме са мном. Тај тренутак је игнорисан од стране те већине – казао је Симић истичући да статус града заслужен резултатима.

Предсједник Скупштине општине Дервента Мирко Земуновић оцијенио је атмосферу, која је владала на другом засједању локалног парламента, добром и продуктивном.

– Данашња сједница Скупштине општине Дервента протекла је у веома доброј атмосфери, а посебно бих истакао актуелни час који је био чак бољи од очекиваног. Са дневног реда су повучене одређене тачке, док је усвојена једна од најважнијих тачака дневног реда, а то је Одлука о приступању изради Стратегије безбједности саобраћаја општине Дервента за период 2021-2031. године – рекао је Земуновић додавши да ће ускоро бити одржан састанак  представника парламентарних странака са циљем договора и даље сарадње.

– Што се тиче дјеловања у предстојећем периоду, на позив начелника, који сам ја иницирао, планиран је састанак. С обзиром да је начелник предлагач тог састанка, ја само могу да кажем да сам увијек за компромисе и да вјерујем да ћемо прибјећи договору, првенствено о именовању начелника одјељења Општинске управе. Надам се да ће начелник имати приједлог за позицију замјеника начелника, те да ћемо постићи договор о том питању, али и питању директора јавних установа – рекао је Земуновић.

Он је коментаришући свечаност поводом добијања статуса града казао да сматра да је требао да буде дио тог скупа.

– Сматрам да сам требао учествовати у том скупу и да је ријеч о нечијем пропусту, с обзиром да нисам био унапријед позван. Мислим да то није у реду и окарактерисао бих то као скуп СНСД-а – казао је Земуновић.

Када се ради о усвојеном дневном реду, највише ријечи било је о усклађивању аката вртића „Трол“. Одборница ПДП-а Сања Димитрић питала је да ли општина, као оснивач ове установе, може утицати на продужење радног времена у вртићу.

– Познато је да је већина мајки запослена трговини или у области индустрије, те самим тим рад у једној смјени више не задовољава потребе родитеља чија дјеца бораве у овој установи. Дакле, да ли иницијатива за организовањем радног времена креће од самог оснивача или од установе – питала је Димитрићева, а начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић објаснио је да оснивач одређује радно вријеме установе, али на иницијативу родитеља.

– Општина као оснивач одређује радно вријеме установе, али за то мора да постоји иницијатива, односно интерес родитеља за усклађивање или продужавање радног времена, а до сад, таква иницијатива, појединачно од родитеља или од Савјета родитеља који је формиран у вртићу „Трол“, није упућена нити оснивачу, нити директору вртића – објаснио је Пашалић.

Када је ријеч о изради Стратегије безбједности саобраћаја одборница Сања Димитрић предложила је да се израду овог документа укључи што више стручњака, али и јавност, те позвала предлагача да јавне расправе о овом питању организује тако да би могало да им присуствује што више заинтересованих грађана.

Предсједник Скупштине општине Мирко Земуновић упознао је одборнике да је формиран Клуб одборника СП-а, те да су он и Славко Бојанић, као независни одборници приступили клубовима посланика ДНС-СПС-ХС, односно СДС-а.

 

Related posts

Наредба о радном
времену за празнике

Derventski List

БОЈАНИЋ И ЦВИЈАНОВИЋЕВА НАЈБОЉИ СПОРТИСТИ У 2020. ГОДИНИ

admin

Почела изградња водовода за јужни дио Дервенте

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još