Друштво

У Дому здравља почиње
вакцинација ХПВ вакцином

Вакцинација против хуманог папилома вируса, која је данас почела у Републици Српској, могућа је и у дервентском Дому здравља.
Тим поводом данас је одржан састанак љекара из свих служби ове здравствене установе с обзиром да се вакцинација ХПВ вакцином уводи први пут. Ова вакцина намијењена је првенствено дјеци и младима, оба пола, а ХПВ вирус један је од најчешћих инфекција које се преносе полним путем.
Специјалиста епидемиологије др Милена Бјеговић Ђујић казала је да се ради о деветовалентној вакцини која штити од девет подтипова вируса који изазивају озбиљне предмалигне и малигне болести гениталних органа, аналне регије и подручја уста и грла код женске и мушке популације.

-Бесплатна вакцина, која је намијењена за особе оба пола од 11 година до 15. рођендана, биће доступна у домовима здравља и прима се у двије дозе. Вјерујем да ће сви схватити колики је значај ове вакцине која штити од врло учесталих малигних обољења – рекла је др Бјеговић Ђујић додавши да сви заинтересовани родитељи могу да се јаве тимовима породичне медицине ради заказивања прегледа код љекара прије вакцинације.

-Хигијенско – епидемиолошка служба доступна је свима који су заинтересовани за било какве додатне информације или у случају да имају недоумице о примјени ове вакцине. ХПВ вакцина се први пут уводи код нас, а у свијету се користи већ 20 година – додала је др Бјеговић Ђујић.
Прим. др Биљана Ненадић додала је да је хумани папилом вирус одговоран за тешке болести женске популације, али и младих мушкараца.

-Желимо у нашем Дому здравља, као установи примарне здравствене заштите, да посветимо велику пажњу вакцинацији против овог вируса и да младе упутимо на пут здравља – рекла је др Ненадић.
ХПВ вакцину моћи ће примити и одрасли и то у Институту за јавно здравство РС, а једна доза ће коштати 210 КМ. Примају се двије дозе, а друга се даје годину од прве дозе.

Related posts

Гордана Симић потпредсједник Удружења васпитача РС

admin

Нови дом за мирно
одрастање шесторо малишана

Derventski List

Од идуће седмице
вакцинација против грипа

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još