ДруштвоИЗДВОЈЕНО

У понуди нови
смјерови и струке

Свршени основци при избору будућег занимања у двије дервентске средње школе и Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ на располагању ће имати 260 мјеста, а поред већ познатих смјерова новој генерацији средњошколаца биће понуђена и нова попут друштвеног – језичке гимназије, електроенергетике и фризера.

Планове уписа одбрило је Министарство просвјете и културе РС, а ученици ће за жељена занимања моћи да конкуришу у јунском и јулском уписном року, и то након што буде објављен конкурс за упис у средње школе крајем овог или почетком идућег мјесеца.

У Средњошколском центру „Михајло Пупин“ увелико теку припреме за упис генерације ученика у школску 2023/2024. годину.

– Предвиђамо упис шест одјељења, односно укупно 136 ученика. Ове године новитет је друштвено – језички смјер гимназије, а ђаци могу да упишу и општи смјер гимназије. Планирамо и упис једног одјељења техничара мехатронике, као и техничара информационих технологија, док је новитет одјељење техничара електроенергетике. Планиран је и упис комбинованог одјељења трогодишњег занимања електричар – електроинсталатер/аутоелектричар – рекла је директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић додавши да ова школа ђацима нуди и бројне ваннаставне активности да би проширили своја знања и интересовања.

– Издвајам бројне секције које су на располагању ђацима, међу којима је курс јапанског језика, гдје ученици поред учења језика и писм  имају прилику да стекну и знања о животу и култури Јапана. Настојимо да омогућимо изучавање и још једног страног језика. Такође, важно је истаћи да наши ђаци са професорима често учествују у хуманитарним и волонтерским акцијама, пројектима и конкурсима, а неке од њих су осмислили они сами – казала је Асентићева истичући успјех ученика на такмичењима.

– Ове године четири ученика била су амбасадори школе на републичком такмичењу. У наредном периоду у плану је „Пројекат седмица“ у оквиру којег се на занимљив и креативан начин може реализовати наставни план и програм кроз пројекте, предавања, посјете предузећима, квизове и сличне активности – објаснила је директорица.

Она је додала да ће у школи бити организован и Дан отворених врата како би ближе представили струке и занимања који су дио уписног плана.

Новитете у школској 2023/2024. години имају и у Стручној и техничкој школи, а директорица Бранка Јовић појаснила је да је планиран упис укупно 112 ученика.

– Предвидјели смо упис пет одјељења и то два одјељења у области машинства и обраде метала, од којих једно четворогодишње занимање техничар ЦНЦ технологија, те трогодишње комбиновано одјељење бравар – заваривач и обрађивач метала резањем. У струци економија, право и трговина планиран је упис једног одјељења економског техничара, које је четворогодишње занимање, док је у струци пољопривреда и прерада хране предвиђено једно одјељење агротехничара од 20 ђака. Ове године уписујемо и једно одјељење фризера у трогодишњем образовању, што је новина. Ријеч је о атрактивном занимању за које се надамо се да ће интересовање бити задовољавајуће, јер је наше опредјељење потекло из жеља ученика – објаснила је Јовићева.

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ у наредној школској години отвара врата за по једно одјељење у двије струке.

– Планирано је да упишемо шест ученика у трогодишње занимање модни кројач, те шест ученика у четворогодишње занимање физиотерапеутски техничар – рекао је директор ове установе Владан Поповић.

Дервентски лист ће, као и претходних година, представити свако од понуђених занимања у дервентским средњим школама, и то од идућег штампаног издања листа, те на интернет порталу www.derventskilist.net.

Планови уписа у дервентске средње школе:

Related posts

Јавни позив за исплату накнаде за родитеље отворен до краја године

admin

„Прљача“ стиховима гради мостове

admin

Хајка на шакала 28. јануара

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još