ДруштвоИЗДВОЈЕНО

У понуди нови
смјерови и струке

Свршени основци при избору будућег занимања у двије дервентске средње школе и Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ на располагању ће имати 260 мјеста, а поред већ познатих смјерова новој генерацији средњошколаца биће понуђена и нова попут друштвеног – језичке гимназије, електроенергетике и фризера.

Планове уписа одбрило је Министарство просвјете и културе РС, а ученици ће за жељена занимања моћи да конкуришу у јунском и јулском уписном року, и то након што буде објављен конкурс за упис у средње школе крајем овог или почетком идућег мјесеца.

У Средњошколском центру „Михајло Пупин“ увелико теку припреме за упис генерације ученика у школску 2023/2024. годину.

– Предвиђамо упис шест одјељења, односно укупно 136 ученика. Ове године новитет је друштвено – језички смјер гимназије, а ђаци могу да упишу и општи смјер гимназије. Планирамо и упис једног одјељења техничара мехатронике, као и техничара информационих технологија, док је новитет одјељење техничара електроенергетике. Планиран је и упис комбинованог одјељења трогодишњег занимања електричар – електроинсталатер/аутоелектричар – рекла је директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић додавши да ова школа ђацима нуди и бројне ваннаставне активности да би проширили своја знања и интересовања.

– Издвајам бројне секције које су на располагању ђацима, међу којима је курс јапанског језика, гдје ученици поред учења језика и писм  имају прилику да стекну и знања о животу и култури Јапана. Настојимо да омогућимо изучавање и још једног страног језика. Такође, важно је истаћи да наши ђаци са професорима често учествују у хуманитарним и волонтерским акцијама, пројектима и конкурсима, а неке од њих су осмислили они сами – казала је Асентићева истичући успјех ученика на такмичењима.

– Ове године четири ученика била су амбасадори школе на републичком такмичењу. У наредном периоду у плану је „Пројекат седмица“ у оквиру којег се на занимљив и креативан начин може реализовати наставни план и програм кроз пројекте, предавања, посјете предузећима, квизове и сличне активности – објаснила је директорица.

Она је додала да ће у школи бити организован и Дан отворених врата како би ближе представили струке и занимања који су дио уписног плана.

Новитете у школској 2023/2024. години имају и у Стручној и техничкој школи, а директорица Бранка Јовић појаснила је да је планиран упис укупно 112 ученика.

– Предвидјели смо упис пет одјељења и то два одјељења у области машинства и обраде метала, од којих једно четворогодишње занимање техничар ЦНЦ технологија, те трогодишње комбиновано одјељење бравар – заваривач и обрађивач метала резањем. У струци економија, право и трговина планиран је упис једног одјељења економског техничара, које је четворогодишње занимање, док је у струци пољопривреда и прерада хране предвиђено једно одјељење агротехничара од 20 ђака. Ове године уписујемо и једно одјељење фризера у трогодишњем образовању, што је новина. Ријеч је о атрактивном занимању за које се надамо се да ће интересовање бити задовољавајуће, јер је наше опредјељење потекло из жеља ученика – објаснила је Јовићева.

Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ у наредној школској години отвара врата за по једно одјељење у двије струке.

– Планирано је да упишемо шест ученика у трогодишње занимање модни кројач, те шест ученика у четворогодишње занимање физиотерапеутски техничар – рекао је директор ове установе Владан Поповић.

Дервентски лист ће, као и претходних година, представити свако од понуђених занимања у дервентским средњим школама, и то од идућег штампаног издања листа, те на интернет порталу www.derventskilist.net.

Планови уписа у дервентске средње школе:

Related posts

ПРИРЕДБА И ПАКЕТИЋИ ЗА КРАЈ ГОДИНЕ У „БУДУЋНОСТИ“

admin

Казаљке у недјељу иду час уназад

admin

ОДГОВОРНОШЋУ ПРОТИВ ПОЖАРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još