Друштво

У Појезни се окупило 80 Пећића

Саборовање породица које носе презиме Пећић, послије прошлогодишње паузе, настављено је ове године на празник Велике Госпојине, а у Појезни се окупило више од 80 презимењака из овог села, али и из Трстеника, Жагубице и других мјеста гдје су се Појежани раселили.

Први пут Пећићи су се окупили у Батајници, када је домаћин сусрета био Перо Пећић, а на овогодишњем саборовању констатовано је да је најстарији презимењак  осадмесетседмогодишњи Богдан који живи у Чуругу, а прати га годину млађи Душан из Појезне.

Организатор саборовања Ратко Пећић, који је на таписерији израдио плакету братимљења Пећића, казао је да су, упркос пандемији, успјели наставити традицију окупљања.

– У оваквој ситуацији није било лако организовати саборовање. Иако је киша омела да гостима из Трстеника и Жагубице покажемо наше историјске споменике, цркву и љепоте природе, окупљање је протекло у веома лијепој атмосфери – рекао је Пећић.

Његов презимењак из Лединаца Јово Пећић казао је да му је долазак на окупљање била велика жеља.

– Пресрећан сам, веома узбуђен и радостан. Животна жеља ми је била да се састанемо – рекао је он.

С обзиром да се Пећићи из Жагубице, Трстеника и Дервенте доскора уопште нису познавали, идеја да се организује саборовање родила се када су дервентски Пећићи приликом гостовања фолклорног друштва у Трстенику упознали своје презимењаке.

– У Трстенику нас има 25 домаћинстава и славимо Ђурђевдан, те се поуздано зна да смо поријеклом из Црне Горе, негдје код Цетиња, од лозе Вукмировићи – рекао је Славиша Пећић из Трстеника.

Према предању, Пећићи су у Појезну дошли између 1800. и 1820. године. На сеоском гробљу у Појезни најстарији споменик подигнут је 1901. године Стојану Пећићу. Пећићи одавно говоре да су се у Појезну доселила браћа Цвијо и Ћетоје. Тако да се и данас, Пећићи, потомци Цвије називају Цвијановићи, а Ћетоја Ћетојевићи.

Related posts

Произвели 350 килограма батата

admin

Предшколци се сутра приредбом опраштају од вртића

admin

Жељезничка улица
добија дрворед

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još