ДруштвоИЗДВОЈЕНО

У јулу два топлотна таласа

У Републици Српској јул ће бити прилично стабилан, са четири продора свјежијег ваздуха са запада који ће донијети спорадичне падавине, а температура ће бити изнад просјека за ово доба године са два израженија топлотна таласа, најавио је метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу Игор Ковачић.

Он је додао да средином мјесеца може да буде достигнут максимум када је ријеч о температури ваздуха.

– Прва седмица јула биће са нешто нижом температуром, док ће од 7. јула доћи до поновног раста температуре и практично ћемо имати тај трећи топлотни талас. Он ће трајати отприлике до средине мјесеца и очекује се поново доста висока температура као у јуну – прецизирао је Ковачић.

Он је додао да ће првих дана јула температура бити од 25 до 30 степени, а затим ће од 7. јула у већини крајева премашити 30 степени Целзијусових, а на сјеверу и југу бити и до 35 степени.

Након тога ће температура расти сваким даном и до 13. јула достићи врло високе вриједности.

– Од 10. јула температура ће бити око 35 степени, на сјеверу и до 39-40 степени, најизвјесније око 13. јула, када се могу јавити и неки рекорди у температури – каже Ковачић.

Он додаје да ће због нестабилности и пљускова који се очекују 14. и 15. јула температура мало пасти, али ће даље бити врло висока, љетна.

Према прогнози, нови топлотни талас са температуром око 40 степени Целзијусових очекује се 16. јула.

– Око 20. јула ће бити нестабилности и грмљавинских процеса, након чега ће услиједити поново стабилно вријеме све до 29. јула, када се поново очекују нестабилности и пљускови – каже Ковачић.

Он је напоменуо да је главна карактеристика јула да ће температура бити изнад просијека, да ће падавине, највјероватније, бити испод просијека и да ће се наставити суша која је била изражена у јуну, када су понегдје достигнути и апсолутни рекорди у малој количини падавина, као што је Бањалука која је имала 11,5 литара кише по метру квадратном.

http://www.rtrs.tv

Related posts

Упоредне цијене горива на пумпама у Дервенти

admin

Ученици осињске школе други на такмичењу из математике

admin

Екипа ОШ „Никола Тесла“ освојила треће мјесто

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još