Култура

„Флутете“ сервирале музичке посластице

Ансамбл флаута „Флутете“ још једном је дервентској публици понудио стилски и мелодијски разнолик репертоар, а музичке посластице у оквиру концерта коју су присутни имали прилику да послушају у Центру за културу, организована је поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Вечерашњим програмом, састав „Флутета“, флауте Сунчица Лончар и Марија Пилиповић, те Дејан Јанковић за клавиром, представили су камерни репертоар прошаран модерним и традиционалним тоновима и различитим стиловима, а чланови овог ансамбла објаснили су и да ансамбл наступа у разичитим формацијама, због чега је дошло и до промјене имена.

– Вођени одлуком да много чешће угошћавамо неке друге људе који свирају разне друге инструменте, преименовани смо из квартета флаута „Флутете“ у ансамбл „Флутете“. Ми смо заправо од самог зачетка, свирале у различитим формацијама и то солистичку музику, као дуо, квартет, трио, затим и са флаутистима БиХ као оркестар флаута, тако да, иако нас људи најчешће препознају као наш стандардни трио или квартет, ради се о различитим формацијама што вечерас и желимо да покажемо, тако да нам се придружио колега Дејан Јанковић који свира клавир – објаснила је Лончарева, док је Пилиповићева појаснила композиције које су вечерас испуниле малу салу Центра за културу.

– Остали смо вјерни камерном репертоару и зато се вечерас и представљамо Прокофијевом сонатом за флауту и клавир, а на овај начин смо уједно пожељели да обиљежимо 130 година од рођења аутора. Такође, основ идеје је био да представимо ова два инструмента у кооперацији и то у премијерном извођењу композиције која има и елементе џеза и блуза, као и других модернијих техника. Сам крај концерта обиљежиле су Бартокове „Румунске игре“, која је опет композиција за коју је композитор црпио мотиве из народне, односно изворне музике – казала је Пилиповићева.

Чланице су истакле да, иако је број концерата током пандемије смањен, ансамбл је истрајно радио на осмишљавању репертоара, те увођења новитета, а успјешно су одржана три концерта, те „Дани флауте“. Рад настављају у смјеру припрема за пројекат са шест до осам пјесама компонованих оригинално за састав ансамбла.

Related posts

„НАДОМ“ ПРИПОВИЈЕДАНЕ СТРАХОТЕ ЈАСЕНОВЦА

admin

Свечана академија окупила награђене пјеснике

admin

„ВИХОРАШИ“ НА „ЗМАЈЕВОМ ПРОЛЕЋУ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još