Култура

Фотографије свједоци
богате историје Дервенте

Изложбом фотографија, мапа, скица, картографских записа и биљешки вечерас је у дервентском Центру за културу одат омаж богатој историје Дервенте и њеном путу од среза до данашњег статуса града.

Прву поставку ове изложбе која је и прва фаза пројекта „Дервента, од среза до града“ омогућена је захваљујући архиви фотографа Садудина Чарџића и Ивана Живковића, а идејни творац пројекта мр Јованка Миловановић истакла је да пројекат има за циљ буђење емпатије код суграђана, подизање свијести о значају и развоју града и свему што је Дервента пролазила од среза до града, као и подизање свијести о социјалној, културној и друштвеној одговорности.

– Пројекат „Дервента, од среза до града“ је прошле године подржан од стране Министарства просвјете и културе РС и препознат као добра идеја за промоцију града и његове историје. Ријеч је о пројекту који смо заједно Јеленко Живковић, Никола Брковић и ја осмислили у четири фазе, а чији је резултат саздан у реченици „Лијепо је живјети у Дервенти“. Наредне фазе пројекта су много обимније и захтјевају више рада тако да се припремамо да у току ове године реализујемо другу фазу, која ће обухватати грађевинска, односно архитектонска, етнолошка и етимографска добра која је Дервента изњедрила – казала је Миловановићева додавши да је планирано да и преостале двије фазе буду реализоване у наредним годинама.

Директор Центра за културу Јеленко Живковић казао је да је изложба обухватила период дуг 145 година, почевши од 1878. године.

Поставка фотографија у Центру за културу биће изложена до 3. марта.

Синагога

У оквиру ове изложбе посјетиоци имају јединствену прилику да погледају једину слику дервентске сингоге која је изграђена 1911, а уништена 1943. године.

Related posts

Промоција „Мозговерзума“ сутра

admin

ПРИЈЕ 115 ГОДИНА УМРО ЧИКА ЈОВА ЗМАЈ

admin

Међународни илиндански пјеснички сусрети сутра

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još