Култура

Четири изложбе славе
музејску дјелатност

Народна библиотека „Бранко Радичевић“ у овогодишњој „Ноћи музеја“, сутра увече, биће поприште занимљивих садржаја у чијем центру ће бити четири изложбе.

Дервента се на овај начин по девети пут придружује градовима широм Европе у промоцији музејске дјелатности, а окосницу манифестације биће излагање занимљивих садржаја.

Директорица Народне библиотке Мирјана Плиснић казала је да ће „Ноћ музеја“ у овој установи украсити двије домаће и двије изложбе гостујућих аутора.

– У нашој галерији биће постављена изложба „Фреске у БиХ“ начелнице Одјељења за заштиту културног насљеђа РС Милице Котур, и то је по први пут да ћемо угостити представника министарства у оквиру ове манифестације – казала је Плиснићева додавши да ће први спрат библиотеке бити обојен културом Републике Српске у периоду између 1992. и 1995. године.

– Дервенћани ће имати прилику да погледају изложбу ауторки Милијане Бојић и Сузане Пешић Стојановић под називом „Култура на фронту“, односно изложбу која обухвата период од 1992. до 1995. године – рекла је Плиснићева.

Поставке ове установе, како је објаснила директорица библиотеке, обухвата више сегмената.

– На спрату библиотеке биће изложени експонати наше установе, које ће посјетиоци имати прилику да погледају и током љета. У оквиру једне поставке представићемо печате и старе и ријетке књиге које свједоче о богатом културном животу нашег града. Фонд броји 627 примјерака, а најстарија књига датира из 1819. године и издата је у Паризу на француском језику. Друга домаћа изложба је етнолошка збирка и обухвата ношњу, вез и предмете који су уобичајени за огњиште, као и алате и оруђе. Циљ је да посјетиоци добију приказ живота наших предака – објаснила је Плиснићева

Програм „Ноћи музеја“ трајаће од 20 до 23 часа.

Садржаји за најмлађе

Осим изложби, „Ноћ музеја“ прилагођена је и најмлађим суграђанима којима ће испред библиотеке бити омогућено осликавање лица, а за добру забаву побринуће се аниматор Жиле.

Related posts

Средњошколци извели представу „Живјети заједно“

admin

ПРОМОВИСАН РОМАН „ПРСТ СУДБИНЕ“

admin

Фотографије свједоци
богате историје Дервенте

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još