EкономијаИЗДВОЈЕНО

Школе и Спортски центар први у реду за гасификацију

Стручна и техничка школа, Средњошколски центар „Михајло Пупин“, Основна школа „19. април“ и Спортски центар могле би да буду прве установе које ће са досадашњих енергената прећи на гас.

Казао је то градоначелник Милорад Симић послије састанка са представницима Рафинерије нафте у Броду и „Оптима групе“ који је одржан данас у Дервенти. Рафинерија нафте планира изградњу компресорске станице за компримовани гас, а Дервента, с обзиром на успјешно привредно окружење, има шансу да буде дио пројекта којим би се у одређене установе омогућила испорука ове врсте природног гаса. На овај начин била би омогућена уштеда и побољшала еколошка ситуација током гријне сезоне.

Симић је подсјетио да је до сада одржан низ састанака о овој теми, додавши да су формирана два тима, од који први има задатак да направи правни оквир за реализацију пројекта, док би други тим, сачињен од стручњака из области енергетике и машинских инжењера требало да направити техничку анализу цјелокупног пројекта.

Резултати ових анализа требало би да буду један од основа за елаборат у којем ће се наћи сви параметри када је ријеч о овом пројекту.

– Мој приједлог је да се уради анализа за четири установе и то Стручну и техничку школу, Средњошколски центар „Михајло Пупин“, Основну школу „19. април“ и Спортски центар и да се утврди колико би то све коштало, колико се тренутно издваја у овим установама за енергенте, колико би се средстава утрошило да се као енергент користи гас и колико би коштала сама адаптација тренутних постројења за ову врсту енергента – казао је Симић те додао да би тај елаборат био упућен на разматрање и Влади Републике Српске и ресорном министарству.

Он је нагласио да је најбитнија ставка цијелог пројекта економска исплативост и да вјерује да ће овај пројекат да заживи.

– Пилот пројекат опскрбљивања ових јавних установа гасом требало би да буде иницијална каписла да се гасификација у Дервенти почне проводити у сегментима, на остатак градских насеља – објаснио је Симић те додао да уколико се овај пројекат покаже као успјешан, Дервента би лако могла, у будућности, да се прикључи на гасовод, са већ готовим капацитетима.

Компримовани гас би био доступан крајњим потрошачима 24 часа.

Related posts

Етно – пјесма непролазна вриједност

admin

Усвојен буџет града
од 24,5 милиона КМ

Derventski List

ДВОЈЕ ИЗ ДЕРВЕНТЕ У ДОБОЈСКОЈ БОЛНИЦИ ЗБОГ КОРОНА ВИРУСА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još