Друштво

ШКОЛЕ СЕ ПРИПРЕМАЈУ ЗА ДОЧЕК ЂАКА

Послије више од пет мјесеци ученици се 1. септембра враћају у школске клупе у новој школској години, а у дервентским школама трају интензивне припреме за почетак наставе под новим околностима.

Према одлуци Владе РС и препорукама Института за јавно здравство у вези са заштитом од корона вируса, часови ће трајати 30 минута, а у средњим школама 20 минута, а ученици ће у одјељењима бити подијељењи у двије групе, са максимално 15 ученика у разреду. Ђаци ће током боравка у школи морати да носе заштитне маске које неће бити обавезне током трајања часа, док ће наставници маске носити и током часова. Наставници су обавезни да мјере тјелесну температуру и прате симптоме корона вируса, што је и обавеза родитеља ученика.

Почетак наставе био је у уторак и тема састанка начелника општине Милорада Симића и његових сарадника са директорима основних и средњих школа и Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ на којем је констатовано да се образовне установе у Дервенти припремају за долазак ђака поштујући препоруке надлежних. Ипак, као један од проблема, наметнуло се питање превоза ђака.

Из Средњошколског центра „Михајло Пупин“ и Стручне и техничке школе истакли су да су у неким одјељењима скоро сви ученици путници, те да је веома тешко подијелити одјељење по 15 ученика, те истовремено организовати превоз.

– Немогуће је подијелити дјецу у групе, тако да у првој групи буду путници, јер у неким одјељењима су скоро сви путници – рекла је директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић.

Проблем с превозом имају и у основним школама „Никола Тесла“ и „Ђорђо Панзаловић“.

Замјеник начелника општине Синиша Јефтић нагласио је да ученици због новонастале ситуације не смију да трпе.

– На школама је да са посебном пажњом подијеле одјељења по групама како настава не би трпјела – казао је Јефтић.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић предложио је да буде одржан нови састанак на којем ће присуствовати и превозници, како би се нашло адекватно рјешење.

Директори школа су нагласили да се посљедњих дана пред почетак наставе обављају финалне припреме за долазак ђака.

У ОШ „Никола Тесла“ и „19. април“ часови ће, због великог броја ученика, трајати по 20 минута.

– До сада смо имали двије смјене, али када се одјељења подијеле по групама од 15 ђака, мораћемо да скратимо часове на 20 минута – рекао је директор ОШ „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић.

Директорица ОШ „19. април“ Елвира Миљић позвала је ученике, наставнике и родитеље на одговорност.

– Како би све наложене мјере имале смисла апелујем на родитеље и наставнике да се понашају одговорно и да сви заједно утичемо да се минимализује ширење заразе – закључила је Миљићева.

Непопуњена одјељења

У Стручној и техничкој школи, послије законских уписних рокова, остала су непопуњена одјељења у смјеровима ветеринарски и агротехничар, те је одлучено да ће ова два одјељења бити спојена, па ће опште предмете слушати заједно, а стручне одвојено.

Related posts

У рад пуштено ново возило за одвоз отпада

admin

„ШЉИВОВИЦЕ“ И ПЕКМЕЗА БИЋЕ НА ПРЕТЕК

admin

ТРЖИШТУ РАДА НЕДОСТАЈЕ БРАВАРА – ЗАВАРИВАЧА, ПЕКАРА, МЕСАРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još