Новости

„Штрајкачка стража“ и
испред дервентског суда

Запослени у Основном суду у Дервенти, који су од 28. фебруара у штрајку, и данас су изашли испред ове правосудне институције у такозвану „штрајкачку стражу“, како би указали на то да су истрајни у својим захтјевима.

Овакавом виду исказивања незадовољства приступили су запослени у правосудним институцијама широм Републике Српске.

Из Основног суда раније су саопштили да упркос штрајку испуњавају се минимум процеса рада и странкама неће бити ускраћено ниједно право.

– То значи да суд издаје увјерења у законом предвиђеном року, усаглашава термине одржавања претреса, рочишта и расправа и поступа у хитним поступцима у кривичној материји, с тим да своје послове прилагођава новонасталој ситуацији – саопштено је из раније дервентског суда уз подсјећање да штрајком нису обухваћени носиоци правосудних функција.

– Синдикат правосуђа тражи да се из Закона о платама запослених у правосудним институцијама у члану 8. одредба о накнади у висини од 35 одсто основне плате за тежину природе посла и посебне услове рада издвоји из овог закона и регулише путем Посебног колективног уговора – навели су из суда додајући да синдикат захтијева и „престанак дискриминације запослених у правосудним институцијама у односу на носиоце правосудних функција о питању топлог оброка, регреса и накнаде за обрачун минулог стажа, као и да се проценат повећања плата свих запослених усклади са процентом повећања плата носилаца правосудних функција, јер се ради о пословима који носе кривичну и материјалну одговорност“.

Related posts

Великогоспојинска повеља
Полицијској станици

Derventski List

ГЛАСАЊЕ ПРОТИЧЕ МИРНО УЗ ПОШТИВАЊЕ ЕПИДЕМИОЛОШКИХ МЈЕРА (ФОТО)

admin

ЦЕНТАР ГРАДА ДОБИЈА НОВИ ИЗГЛЕД

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još