ИЗДВОЈЕНОНовости

Амбасада Јапана опредијељена за наставак сарадње

Досадашња сарадња Амбасаде Јапана у БиХ и Дервенте, која се огледа у више успјешно проведених пројеката у областима образовања, социјалне и здравствене заштите, има потенцијал да буде настављена и у будућности.

Истакнуто је то приликом данашње посјете јапанског амбасадора у БиХ Макото Ита Дервенти током које се састао са градоначелником Милорадом Симићем и његовим сарадницима.

Ито, који је први пут посјетио Дервенту, казао је да му је, упркос томе, овај град веома близак.

– Дервента ми је јако блиска, јер смо у протеклом периоду овдје реализовали пет пројеката, од којих је сваки био вриједан око 80.000 КМ. Такође, у Дервенти живи држављанка Јапана која подучава јапански језик тако да је и то један од разлога због којих сам желио да посјетим Дервенту. Драго ми је да смо разговарали и о будућој сарадњи за коју сам сигуран да ће бити развијана – казао је Ито додавши да ће у фокусу сарадње, као и до сада, бити образовање и здравствени сектор.

Градоначелник Дервенте је казао да је амбасадора упознао са тренутним економским приликама у Дервенти, нагласивши да се нада да ће успјешна сарадња из претходног периода бити настављена.

– Амбасадора Јапана је у посљедњих неколико година суфинансирала значајне пројекте у нашем граду и овај сусрет искористили смо за разговор о параметрима којима се Дервента може поносити и по којим предњачи у односу на друге средине, али и недостацима. Хоћу да вјерујем да ће овај састанак уродити плодом и да ће наша сарадња бити настављена на обострано задовољство – рекао је Симић додавши да је ријечи било и о конкретнијим пројектима.

– Јапанска амбасада је раније помогла опремање Дома здравља, а опредијељена је и за улагање у област образовања. Амбасадору сам изложио стање објекта Основне школе „Никола Тесла“ који је оштећен у земљотресу, а чију реконструкцију ће помоћи Влада РС, те потребу санације библиотеке у Средњошколском центру „Михајло Пупин“, коју чини фундус од 21.000 књига. То би могао да буде пројекат вриједан око 100.000 марака, а Дервента ће, уколико буде могућности,  аплицирати за подршку – рекао је Симић.

Састанку у Градској управи, осим градоначелникових најближих сарадника, присуствовала је и директорица Средњошколског центра „Михајло Пупин“ Гордана Асентић.

Related posts

Залихе пуније
за 112 доза крви

Derventski List

ПРОЧИТАЈТЕ СВЕ ВАЖЕЋЕ ЗАБРАНЕ КРЕТАЊА

admin

Светосавље путоказ
српском роду

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još