Друштво

Будући фризери и бербери
плијене ентузијазмом

Вјештине и тајне фризерског и берберског посла од ове школске године у Стручној и техничкој школи учи 19 ученица и три ученика не кријући одушевљење с којим обављају своје прве задатке.

Ово трогодишње занимање пробудило је велико интересовање младих Дервенћана, с обзиром да дуго није било на списку струка које су биле у понуди свршеним основцима.

Сви ђаци у одјељењу с ентузијазмом су се ухватили у коштац са својим будућим занимањем, а посебно одушевљење међу њима влада сриједом, када имају практичну наставу. Подијељени у двије групе, ђаци на лутки моделу, али и једни на другима, уче основе заната, а похвале за будуће фризере има њихов предавач Весна Чечавац.

– Дјеца су одлична, међусобно се фино слажу и нема негодовања ни за један задатак. Осим шишања и прања косе, међу првим задацима биле су технике прављења плетеница које су одличне за моторику и стицање осјећаја „за косу“ – казала је Чечавац која је задужена за практичну  наставу.

Неријетко се дешава да ученици док су на пракси не желе да иду ни на велики одмор.

– Дешавало се да једно од њих купи храну за све, јер желе да искористе сваки минут практичне наставе. Неки од њих већ су на члановима породица испробали шишање – казала је Чечавац.

Све наставне јединице које су до сада прешли, ђацима су биле занимљиве.

– За сада ми се свиђа. Онако је како сам очекивала, па чак је и занимљивије је када радимо сви заједно и то кроз праксу – казала је ученица Хелена Тривуновић, а да је потражња на тржишту рада, као и атрактивност овог посла било одлучујући фактор да се опредијели за ово занимање, истакла је Тијана Јефтић.

– Било гдје да будем живјела, моћи ћу да се бавим овим послом и то је оно што ме највише привукло да упишем ову школу – објаснила је Јефтићева.

Љубав према његовању и обликовању косе нагнала је Теу Тривић да прва у својој  породици постане фризерка, а многи нису крили и да су у члановима породица имали узоре.

– Моја мама је завршила курс, тако да ми је она узор, а уједно ме и савјетује и помаже са градивом. Мислим да је фризерски посао диван, а уз вјештине рада са косом, важно је да савладамо и вјештину комуникације са људима – казала је Стефани Концулић, а Драгани Петковић узор је рођак фризер.

– Одмалена ме је привлачило да се окушам у овим водама. Драго ми је да смо добили прилику да се школујемо у свом граду – казала је Петковићева.

Звање фризера по завршетку средње школе у овој генерацији понијеће и три дјечака.

– Мислим да се одлично сналазим, а желим да постанем и женски и мушки фризер. Искрено, нисам знао да ћемо одмах почети праксу, али ми се баш свиђа, јер нам је све ново. Чак ми ни теорија није тешка – казао је Ренато Прлић.

Часови практичне наставе, осим ђацима, интересантни су и наставном особљу школе, па их професори других предмета често посјете. Једна од њих је професорица српског језика Гордана Гојић.

– Била сам радознала, па сам их посјетила и изгледа ми да им је доста пријемчиво и да су заиста посвећени. Надам се да ће ускоро пристати и мени да направе фризуру – казала је Гојићева.

Ученици, осим подршке професора, имају и позитивне реакције пријатељима и породице, а неколико их се већ одважило да ошиша рођаке и комшије „на нулу“, да скрати врхове женским члановима, а ред заинтересованих за фризуре међу њиховим најближим, све је дужи.

Алати

Прва година овог занимања посвећена је великим дијелом усвајању знања о историји и почецима струке, а захваљујући осмишљеном плану практичне наставе, будући фризери су се упознали и са маказама, машиницама и другим алатима.

Related posts

ПУТ У ЦЕРАНИМА ОКРЧЕН ПРЕД ЗИМУ

admin

„ЗИМСКА ЧАРОЛИЈА“ ПИШЕ УСПОМЕНЕ

admin

Рок за уплату друге рате пореза на непокретности истиче 30. септембра

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još