ИЗДВОЈЕНОНовости

Зелено свјетло за подршку пољоприведи, ниже стопе пореза на непокретности

Скупштина града Дервента усвојила је на данашњој сједници програм пољопривредних подстицаја за ову годину, којим се у развој пољопривреде и села усмјерава 498.000 марака, као и одлуку о стопама пореза на непокретности које су ниже него лани, а зелено свјетло добио је и програм санације и одржавања локалних и некатегорисаних путева и улица, иако је претрпио измјене.

И ово засједање обиљежиле су бројне дискусије и неслагање странака већине и партија опозиције о бројним темама које су се нашле на дневном реду. На почетку засједања, градоначелник Милорад Симић, са дневног реда повукао је Приједлог одлуке о оснивању Професионалне ватрогасно – спасилачке јединице, образлажући то потребом за додатним законским усаглашавањем.

Када се ради о плану коришћења средстава за развој пољопривреде и села за ову годину, в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић казао је да је предложени документ резултат детаљног усаглашавања, те да се њиме планира расподјела око 498.000 КМ средстава.

  • Послије усвајања овог плана, предстоји доношење правилника за расподјелу пољопривредних подстицаја кроз пет области – констатовао је Пашалић, а овај документ усвојен је без расправе.

За разлику од овог документа, Приједлог програма санације и одржавања локалних и некатегорисаних путева и улица на подручју града изазвао је већу пажњу одборника, а на документ је стигло и 28 амандмана клубова одборника СДС, ДНС, ПДП, те СПС и ХС, од којих је већина подржана, док је дио приједлога повучен послије усаглашавања са надлежним Одјељењем за стамбено – комуналне послове. Јефимија Шербић испред овог одјељења навела је да су са предлагачима амандмана усаглашене и одређене измјене, јер се дио приједлога односио на санацију приватних путева.

Ова тачка дневног реда произвела је оштре тонове и на страни позиције и опозиције, и то највише због позива на одговорност претходне власти у области стамбено – комуналних послова.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић рекао је да је одлуку о категоризацији путева, која датира из 2011. године, потребно измијенити с обзиром да се стање на терену од тада промијенило, додавши да су путеви у претходном периоду неквалитетно урађени.

  • Више нећете моћи радити оно што сте радили у претходном периоду са заједничком комуналном потрошњом и овим програмом – рекао је Ђурић.

Градоначелник Милорад Симић је поручио да се у достављеним приједлозима на програм санације ради о популизму, одбацивши наводе о криминалним радњама у претходном периоду.

  • У мом и раду мојих сарадника нема криминала. И не могу се из средстава предвиђених за санацију путева посипати приватне парцеле и путеви – нагласио је Симић, док је одборник СНСД-а Дарко Бећаревић навео да је приједлог да се санирају путеви који не постоје или су приватни, „покушај намиривања дугова скупштинске већине“.

Одборник СДС-а Бранко Катанић навео је да се амандманима на програм санације настоји обухватити што више путева како би расподјела средстава за ове намјене била равномјерна.

Шеф Клуба одборника СП-а Славен Гојковић казао је да се износе паушалне оцјене и инсинуира криминал, истакавши да постоје органи који су задужени за истражне радње.

  • Подсјећам да је провођење овог програма, као и Програма заједничке комуналне потрошње, било подложно двјема ревизијама Службе за ревизију јавног сектора РС, које су дале позитивне оцјене раду јавне управе и финансијским извјештајима – казао је Гојковић додајући да овај клуб неће подржати програм санације путева за ову годину са усаглашеним амандманима.

Дискусија се повела и о Приједлогу одлуке о висини стопе пореза на непокретности за ову годину, гдје је заједнички став одборника био да је потребно повећати обухват власника непокретности који ће бити дио регистра непокретности, односно који ће плаћати порез, с обзиром да се ради о значајним приходима, те је усвојен закључак којим се од Пореске управе РС тражи да интензивније издаје прекршајне налоге за непријављене непокретности.

На приједлог градоначелника стопа пореза на непокретности коју ће грађани плаћати током ове године, уз зелено свјетло одборника, смањена је са првобитно предложених 0,14 на 0,11 одсто, а за привреду са 0,08 на 0,05 одсто. Клуб одборника ДНС-а који је амандманом тражио смањење ових стопа, послије приједлога градоначелника, повукао је предложени амандман.

Одборници су усвојили и Одлуку о издвајању средстава за предшколско васпитање и образовање за ову годину. На приједлог одборнице ПДП-а Сање Димитрић да се субвенцијама обухвате и приватне предшколске установе, градоначелник Милорад Симић појаснио је да би то била и његова жеља, али да таква могућност није прописана законом.

Зелено свјетло Скупштине града добиле су одлуке о одређивању матичних подручја, о јавним признањима и одборничкој легитимацији, као и о висини одборничког додатка и платама и другим правима градских функционера. С друге стране, бурну расправу изазвала је предложена одлука о стављању ван снаге Одлуке о утврђивању висине накнаде за рад чланова управних и надзорних одбора у јавним установама и предузећима, чиме се укидају накнаде за рад у овим тијелима.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић рекао је да се ради о привременој одлуци у свјетлу пандемије корона вируса, док је шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш упозорио на посљедице доношења овакве одлуке.

  • Иако су накнаде и до сада биле мизерне, сматрам да ће ова одлука довести до тога да ће се чланови УО и НО махом повући са ових мјеста, чиме ће бити угрожен рад јавних установа и предузећа – казао је Томаш додајући да се ради о притиску на чланове ових тијела.

Одлука је, послије дуже расправе, усвојена са 15 гласова „за“, док подршку већине нису добили извјештаји о извршењу буџета града за прошлу и први квартал ове године.

Миле Стринић, испред Одјељења за финансије, одговарајући на питања шефа Клуба одборника ПДП-а Мирка Петрића, казао је да град нема утицај на повећање прихода од индиректних пореза, с обзиром да коефицијенте за расподјелу одређује Влада, те да град тренутно има евидентирана три кредита код комерцијалних банака које отплаћује „Комуналац“, те један кредит који се односи на средства добијена за опоравак од поплава од стране Министарства финансија РС.

Додао је, одговарајући на Петрићево питање, да је лани расписан тендер за избор извођача радова за изградњу улице поред парка „9. јануар“, за шта су планирана средства у буџету.

  • Суфицит на крају 2020. године, која је била изузетно тешка с обзиром на пандемију корона вируса, био је 2,1 милион марака – рекао је Стринић.

Говорећи о финансијским процјенама које се односе на буџет у наредном периоду, у контексту недавног усвајања неколико законских прописа, одговарајући на питање одборника СНСД-а Синише Јефтића, Стринић је казао да се очекује више од 400.000 КМ мање средстава у буџету у другом дијелу године.

Скупштина града усвојила је и Извјештај о раду Првостепене стручне комисије за процјену потреба и усмјеравања дјеце и омладине са сметњама у развоју за прошлу годину, те Информацију о остваривању права у складу са Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца, као и Информацију о раду невладиних организација.

Скупштина је већином гласова усвојила и више рјешења о кадровским питањима у комисијама за избор по јавним конкурсима у Туристичкој организацији, Геронтолошком центру, Дому здравља и Центру за социјални рад, те именовала в.д. члана УО Центра за социјални рад и донијела рјешење о расписивању конкурса за избор члана УО ове установе.

Донесена је и одлука о објављивању огласа за именовање једног члана Градске изборне комисије, те именовању Комисије за провођење јавног надметања. Усвојена је и одлука о стандардима и критеријумима за избор и именовање чланова Надзорног одбора ЈП „Дервентски лист и Радио Дервента“, те расписивању конкурса и именовању комисије за избор чланова НО у овом предузећу. Усвојена је и Одлука о приступању споразуму градоначелника за климу и енергију и изради Акционог плана за одрживу енергију и борбу против климатских промјена.

Резимирајући данашње засједање, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић казао је да се током сједнице највише пажње посветило Програму санације и одржавања локалних и некатегорисаних путева и улица, али и стављању ван снаге одлуке о висини накнаде члановима УО и НО.

– Мислим да је градоначелник коначно схватио да мора да сарађује са скупштинском већином и мислим да је то наговијестио на данашњој сједници, те да треба у наредном периоду да разговарамо и усаглашавамо приједлоге, што до сад није био случај – истакао је Земуновић додавши и да извјештаји о извршењу буџета града за протеклу годину и први квартал текуће године нису усвојени, с обзиром на недостатке које су изложили одборници.

Одборник СНСД-а Синиша Јефтић казао је да је сједница у фокус ставила различите концепте виђења ствари позиције и опозиције, али да је свакако усвојено неколико значајних тачака за будућност Дервенте.

– Поред пуно дискусија, полемика и различитих концепта виђења ствари, треба издвојити да је усвојен одређени број значајних тачака, као што је план коришћења средстава за подстицај пољоприведи. Ради се подстицајима које наша локална заједница издваја у континуитету, а ове године средства за те намјене су повећана и износе око пола милиона КМ – додао је он истичући да је усвајање мањих стопа пореза на непокретности подршка људима који редовно измирују своје обавезе.

– М,еђутим уочена је да више од 50 одсто људи у граду и селу нису пријавили своју имовину. Наравно, није поента у повећавању стопе и задуживању суграђана који редовно измирују своје обавезе, него је апел будућим пореским обвезницима, који нису до сад пријавили своје непокретности, да то ураде јер неће бити амнестирани за плаћање пореза – рекао је Јефтић који се осврнуо и на отежано извршење буџета за протеклу годину, али и чињеницу да је упркос околностима остварен суфицит од 2,1 милион марака.

– Важно је нагласити да ће започети пројекти, упркос отежаним околностима у прошлој години, бити реализовани – казао је Јефтић.

Related posts

Дежурне службе
заслужују посебну пажњу

Derventski List

ДОНЕСЕНА НАРЕДБА О РАДНОМ ВРЕМЕНУ, НА СНАГУ СТУПА СУТРА

admin

Окупљање бивших војних
полицајаца у суботу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još