ИЗДВОЈЕНОНовости

ИЗ СУФИЦИТА ФИНАНСИЈСКА ИНЈЕКЦИЈА ЗА НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Скупштина општине усвојила је на данашњој сједници ребаланс буџета општине за текућу годину којим је каса Дервенте постала тежа за 967.000 марака, те премашила 15 милиона КМ, а подршку одборника добила је и измјену одлуке о расподјели суфицита и неутрошених средстава којом се ослобађа додатних 723.000 марака за инвестиције кроз капитални буџет.

СУФИЦИТ

Расподјелу додатних средстава за капитална улагања омогућио је за општину Дервента позитиван исход ревизије пресуде у „случају Сајмиште“ пред Врховним судом Републике Српске. Овај суд је преиначио оба нижестепена рјешења у вези са исплатом накнаде за преузето земљиште на Сајмишту. Рјешењем Врховног суда од 15. маја ове године накнада коју је општина Дервента дужна да исплати Наџији Кресо из Сарајева и њеним сродницима умјесто 665.000 марака, плус судски трошкови, износи 216.150 марака, те око 21.000 на име судских трошкова.

Начелник општине Милорад Симић казао је да за Дервенту није мала ствар када се буџет увећава за готово милион марака преосталог новца из прошле године.

– Ради се о 952.000 марака суфицита из прошле године, те десетак хиљада КМ од Агенције за безбједност саобраћаја РС. Капитални буџет је појачан са 723.000 марака, те је са првобитних 1,5 милиона КМ увећан на 2,23 милиона – казао је Симић додајући да захваљује и одборницима који су схватили да су општинска управа и изабрани представници власти на „истом фону“, те да ће и бројни нови пројекти дефинисани капиталним буџетом бити реализовани.

Ребаланс буџета, али и измјена плана капиталних улагања за ову годину били су и теме расправе одборника, а на ове документе одборница ПДП-а Сања Димитрић уложила је истовјетне амандмане који су одборници већином гласова одбили. Димитрићева је предложила да се за пут у Трстенцима, поред планираних 30.000 марака у  капиталном буџету, издвоји додатних 20.000 КМ, наводећи да се ради о путном правцу који „спаја два магистрална пута Дервента – Прњавор и Дервента – Србац“. Димитрићева је додала да је ријеч о путу дугом 2.600 метара, а да је капиталним буџетом планирано да буде изграђено око 400 метара.

– Жељели смо да се обезбјеђивањем додатних средстава изгради још 200 метара пута, јер се ради о путу од значаја за све становнике Дервенте, а не само за мјештане Трстенаца – рекла је она.

Начелник Одјељења за финансије Миле Стринић казао је да није прихватљиво предложено умањење средстава тражено амандманима, с обзиром да се ради о средствима за санацију крова зграде Дервентског листа и набавке нових столица у великој сали Центра за културу.

– Процедуре јавних набавки за оба пројекта су већ у току и усвајање амандмана би пореметило читав процес – рекао је Стринић.

Одборник СНСД-а Славиша Ђураш рекао је да је за пут у Трстенцима, за који је амандманима тражен додатни новац, већ издвојено 30.000 КМ из буџетског суфицита, те је то и један од три путна правца за које је у капиталном буџету издвојено највише новца.

– Ради се о путевима Дејановићи – Ћустићи у Горњим Церанима за који је издвојено 35.000 КМ, Калемчићи – Јошића баре у Осињи 30.000 и пут Споменик – Каменица у Трстенцима такође 30.000 КМ. Тешко се сложити и са приједлогом да се средства за наведени пут у Трстенцима обезбиједе из износа намијењеног за санацију крова зграде Дервентског листа који прокишњава или умјесто замјене дотрајалих столица које датирају од прије рата у некадашњем Дому војске – рекао је Ђураш додајући да се не слаже ни са констатацијом одборнице Димитрић да се ради о путном правцу који спаја два регионала пута.

– То је пут који иде преко Мотајице и излази у Агићима, па нема говора да је ријеч о путу од регионалног значаја – рекао је Ђураш.

Одборник СНСД-а Славко Томаш казао је да је сваки приједлог за капиталне инвестиције добродошао, али да се мора водити рачуна о равномјерном развоју свих дијелова општине. Додао је да се мора истаћи да Дервента никада није имала већи износ за капитална улагања, и то без кредита.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић упитао је докле се стигло са изградњом путева у Кострешу и Појезни, који су лани требали да буду изграђени из кредита.

– Добро је да се гради и да се ради, али треба водити рачуна и о осталим путним правцима који су остали неизграђени – рекао је Катанић.

Начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове Горан Јевтић рекао је да се изградња поменутих путева наставља средствима из буџета општине.

– Цијене које данас владају на тржишту јавних набавки су такве да су кредитна средства покрила дио планираних пројеката, али не може сва четири путна правца – рекао је Јевтић.

Начелница Одјељења за просторно уређење Љубица Бећаревић је на сједници изнијела генезу судских поступака у „случају Сајмиште“ који датира из 1987. године, казавши да је до сада донесено шест првостепених и исто толико другостепених пресуда, те двије пресуде Врховног суда.

– Идући корак је апелација Уставном суду БиХ. Покушавамо доказати да рок за обрачун камате треба да тече од дана правоснажности пресуде Врховног суда, а не даном доношења како друга стана захтијева – рекла је Бећаревићева.

Начелник Милорад Симић је казао да је питање „случаја Сајмиште“ исполитизовано, посебно од стране опозиције, истичући да треба стати у крај замјени теза.

– Ми смо са првобитних 1,3 милиона дошли на 216.000 КМ за исплату на име ове пресуде – казао је он.

Одборници су на данашњој сједници усвојили и измјену Одлуке о извршењу буџета за ову годину, те приједлог одлуке о расписивању и одржавању избора за чланове савјета мјесних заједница.

ПРИЗНАЊА

Скупштина општине је подржала и приједлоге за додјелу највиших општинских признања поводом Дана општине, па ће Великогоспојинску повељу добити Стручна и техничка школа, повељу почасног грађанина директор предузећа „Дигитал електроник“ Рихард Ауер, док ће Захвалница отићи у руке професору српског зезика и књижевности у пензији Јовану Бабићу. Признања ће бити уручена на свечаној сједници СО на Дан општине, 28. августа.

Расподјела новца

Владе Србије

Начелник општине Милорад Симић је истакао да је разочаран што се Дервента није нашла међу  општинама којима је подијељено више од девет милиона евра од Владе Србије.

– Невјероватно је да виши нивои власти распореде 9,3 милиона евра мимо Дервенте. Не знам који је критеријум за то. То нам је знак да се морамо ослонити сами на себе, због чега сам још поноснији на чињеницу да ћемо 2,2 милиона марака сопствених средстава распоредити на капиталне инвестиције. Разгледница Дервенте ће догодине у ово доба засигурно бити много богатија и љепша – истакао је Симић.

Related posts

Смањене марже на основне животне намирнице

admin

Осињски крај ближе градској води

admin

ФУДБАЛ У ДЕРВЕНТИ ОКУПИО 800 МАЛИШАНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još