Новости

Овдје неће бити незапослених

Дервентски Вашар који се налази на листи културног нематеријалног насљеђа Српске одржава се од 1851. године, што га чини најстаријим вашаром у БиХ. Важан је то датум за све наше суграђане, а ту је и Привредни сајам на којем ће бити око 140 излагача, а све то увеличаће Дан града.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас” градоначелник Дервенте Милорад Симић и додао се овај град након ратних разарања и дигао као феникс из пепела.

– Дуго нас прати лијеп глас да имамо најмању стопу незапослених у Српској, што је тачно. Овдје ко хоће да ради има посла, а осим наших суграђана по своје “парче хљеба” долазе и из сусједних општина – рекао је Симић.

ГЛАС: Како се Дервента припрема за Дан града и крсну славу Саборног храма Успења пресвете Богородице?

СИМИЋ: Посебан је то дан за све нас који овдје живимо, али и све наше људе у дијаспори који буду с нама. Све почиње литургијом и свечаном литијом поводом крсне славе Саборног храма. На централном спомен-обиљежју биће положени вијенци и служен помен парастос за 608 погинулих бораца Војске Републике Српске. Ту је и свечана сједница Скупштине града Дервента, на којој ће бити додијељена највиша признања те обављен славски обред и ломљење славског колача. Водили смо рачуна о традицији и обичајима које ће и ове године увеличати бијељински хор “Србадија”.

ГЛАС:  Ово је Ваш пети мандат градо/начелника, шта се све то промијенило за скоро 20 година од када сте на челу Дервенте?

СИМИЋ: Мислим да смо урадили много. Сви ми волимо себе, али не смијемо заборавити другог и ја тако размишљам пуне двије деценије. Промијенили смо Дервенту, али није ренесанса дошла са мном. Ту је била плејада добрих људи у много тежим временима него што је то данас, који су дали свој допринос. Веома је битно шта ће вам рећи људи који нису често ту. Они кажу да се из године у годину види напредак и то ми је најбоља награда. За 19 година никада нам се није десило да у буџету немамо капитална улагања. Прво се издвоји за дугове, а они су најмањи када су локалне заједнице код нас у питању. У септембру ћемо имати Скупштину гдје ћемо два милиона суфицита распоредити на капиталне пројекте.

ГЛАС: Који су то капитални пројекти који се раде или су у току? Шта то Дервенти недостаје, шта је приоритет?

СИМИЋ: Истрошили смо се пуно на неколико ствари, прва ствар је Осињски водовод, односно јужни рурални дио. Радимо хиљаду прикључака, у току је та прича и то у три фазе. Имали смо несрећу да је ОШ “Никола Тесла” коју је похађало око 1.000 ђака од разорних земљотреса у Хрватској оштећена и затворена. То је објекат под заштитом државе, а и ту ћемо радити уз помоћ Србије и Владе Српске. Чекамо грађевинску дозволу да почнемо са њеном обновом, за шта је потребно 5,5 милиона марака. Радимо и проширење вртића, које сада има капацитет за 250 дјеце, а када се заврше радови моћи ће да прими готово 400 малишана.

ГЛАС: Ваш град познат је као локална заједница са развијеном привредом. Какво је сада стање, имају ли се млади гдје запослити?

СИМИЋ:  Код нас је 868 привредних субјеката, 209 привредних друштава, то су параметри који су наш највећи адут. У Дервенти не смије бити незапослених. Имамо 33 субјекта са чисто страним капиталом и то су Аустријанци, Италијани и Нијемци па и Кинези. Сада смо и у контакту са Пољацима. Раднику за добру плату није проблем ни путовати из околних мјеста, што и чине.

Предности

ГЛАС: Сада имате статус града, које су то предности у односу када сте били општина?

СИМИЋ: То ме често питају једни из знатижеље, други из пакости. Није мени поента да ли смо ми град или општина, мени је битно да смо зрели за групацију оних који имају статус града. Дервента има у подсвијести ген рада и радиности, лани је обезбиједила око 400 милиона марака од извоза што је мисаона именица за многе и веће градове од нас.

(Глас Српске)

Related posts

ГЛАСАЊЕ ПРОТИЧЕ МИРНО УЗ ПОШТИВАЊЕ ЕПИДЕМИОЛОШКИХ МЈЕРА (ФОТО)

admin

Извјештаји јавних установа и предузећа без подршке већине

admin

ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ ДЕРВЕНТЕ БОРАВИЛА У ВИЋЕНЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još