Култура

„Породично стабло Дујаковића“ споменик живота

Професор Здравко Дујаковић промовисао је вечерас у Центру за културу своју књигу о поријеклу Дујаковића из детловачког и календеровачког краја под називом „Породично стабло Дујаковића – Од Тешана до данашњих дана“.
Промоцију је организовао Српски књижевни клуб „Вихор“, који је и издавач овог дјела, а аутор је истакао да је књига о породичном стаблу резултат вишегодишњег истраживања и у којој су све чињенице тачне и провјерене.
– Први Дујаковић на нашим просторима је био Тешан рођен око 1825. године и имао је пет синова и сви данашњи Дујаковићи у овом крају потичу од њих, а многи данас живе широм БиХ, Аустралије, САД-а. Књига је подијељена по периодима и обилује фотографијама, како старим, тако и новим – рекао је Дујаковић истичући да породично стабло сеже уназад 200 година апелујући на Дујаковиће да наставе са писањем породичног стабла.
Одувијек је, каже, био радознао, али како је однос родитеља и дјеце у прошлости био другачији и „затегнутији“ тешко је долазио до сазнања. Међутим, када је 1971. године умро Блажан Дујаковић, послије сахране од дједа је чуо неке занимљивости, које ће потпуно расвијетлити када му је било око 16 година. Од тада почиње да истражује и биљежи све о Дујаковићима. До завршетка књиге сазнао је још неке чињенице па ће, каже, можда у будућности да се појави допуњено издање.
Рецензент књиге Милорад Ђурђевић рекао је да се ради о споменику живота који ће ауторови потомци годинама спомињати.
– Овај аиторов првенац настао је да би потомци данас и сутра читали о својим прецима, о чијим животима нису ништа или су врло мало знали и има своју вишеструку вриједност зато што је то хроника једне породице – рекао је Ђурђевић.
О књизи је говорио и Војислав Новић, који иза себе има неколико дјела.
– Књига је писана на основу чињеница, до којих се долази из књига, догађаја и разговора, а то захтијева много времена. Честитам аутору што се прихватио тог тешког посла да напише оно што јесте – рекао је између осталог Новић, иначе зет Дујаковића.
Присутнима се обратио и професор Срђан Ђукић, истакавши са се ради о изврсној краткој историји породице Дујаковић у освиту савременог доба.
– Када сам добио ову књигу мислио сам да ће то бити штури родослов, међутим дјело је заиста занимљиво и квалитено историјско штиво. Здравково дјело краси и озбиљност и објективност, а можда је највриједније то што нема идеализовања људи о којима пише – рекао је Ђукић.
Одломке из књиге присутнима је читало неколико средњошколаца, а у част дјела пјесму је написао и прочитао Славко Покрајац, који је говорио и о лику Здравка Дујаковића.

Related posts

Читаоцима на поклон годишње чланске карте

admin

МОМО КАПОР ДОБИЈА УЛИЦУ У БАЊАЛУЦИ

admin

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА НА ПАТКОВАЧИ ОД 7. ДО 9. АВГУСТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još