ИЗДВОЈЕНОНовости

Представљено идејно рјешење
за Спомен собу у Дервенти

Идејно рјешење за пројекат изградње Спомен собе у Дервенти, посвећене Одбрамбено – отаџбинском рату и борцима који су своје животе положили за Републику Српску, представљено је данас у дервентском Центру за културу.

Иницијатор изгадње Спомен собе која би, према идејном рјешењу требало да се налази у непосредној близини централног Спомен – обиљежја погинулим борцима, је Градска борачка организација.

Предсјњдник ове организације Чедо Вујичић рекао је да је Спомен соба један од немјерљиво значајних доприноса развоју културе сјећања на нашим просторима. Вујичић је додао и да је ова организација инсистирала на неколико важних детаља када је ријеч о идејном рјешењу Спомен собе

– Прије свега, скренули смо пажњу на локацију, дакле да то буде у непосредној близини централног споменика, да јој се може брзо и лако прићи, те да се финансирање изградње Спомен собе врши јавним средствима, дакле из буџета, као и да буде доступна у смислу отворености. Други дио наших захтјева обухвата институционалну бригу о Спомен соби, дакле да бригу о функционисању преузме нека јавна установа – казао је Вујичић додавши да је идеја Градске борачке организације и да један дио поставки буде сталан, док би други дио простора био омогућен за тематске поставке поводом значајних датума.

Израда идејног рјешења повјерена је Студију за дизајн „Кукавица“ из Бањалуке, а архитекта и пројектант идејног рјешења Горан Кукавица казао је да оно предвиђа нову структуру унутар простора на начин да се сам простор оплемени и да буде приказ достојанствене поште страдалим.

– Површина самог простора је отприлике 70 квадратних метара који је подијељен на три зоне, од којих је прва репрезентативна и односи се на историју Републике Српске и њен настанак, док ће у другој бити представљена имена жртава која је атмосфером сведенија и ту ће бити и експонати из рата као што су униформе и слично. Трећи дио, такорећи симбол сведеног олтара, служи за приказ фотографије жртава у штампаном издању – објаснио је Кукавица додавши да је предвиђено да Спомен соба буде на углу Трга православља и Трга ослобођења.

– Садашњи простор треба адаптирати. Још увијек немамо концизну процјену, али основна процјена реализације пројекта је између 65.000 и 80.000 марака. Пројекат обухвата четири фазе, дакле прва фаза односно базно уређивање простора, друга фаза се односи на адаптацију, уношење нових елемената у простор, у трећој фази се рјешава материјал и штампа који ће попунити простор, док у четвртој фази имамо дигитализовано представљање материјала. Дакле, простор је замишљен да живи, гдје ће се моћи едуковати и учити о самој историји Републике Српске – додао је Кукавица.

Градска управа подржала је иницијативу Градске борачке организације за реализацију овог пројекта, а презентацији је присуствовао и градоначелник Милорад Симић.

– Остварила се моја жеља и идеја, заједно са мојим сарадницима наравно и Градском борачком организацијом и стручним људима, да се уради идејно рјешење за Спомен собу која ће бити сјећање на свих 608 погинулих бораца из Дервенте. Задовољство ми је да смо данас без иједне примједбе прихватили презентацију и да ћемо ићи у пројектовање и надам се ове године почети изградњу – рекао је Симић.

Презентацији идејног рјешења за изградњу Спомен собе у Дервенти, осим чланова породица бораца, бораца, те руководилаца дервентских јавних установа и одборника у градском парламенту, присуствовали и посланици у Народној скупштини РС Игор Жунић и Перо Ђурић.

Борци

Како је истакао предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић још увијек је у току утврђивање броја бораца у чију част ће бити подигнута Спомен соба.

– Врло је тешко говорити о тачном броју бораца у чије сјећање заправо градимо Спомен собу. Ми смо раније располагали цифром од 608 погинулих бораца, међутим ту је ријеч и о борцима из Дервенте и о борцима чије породице су у протеклих 30 година доселиле у Дервенту. Наравно, неке од тих породица су се одселиле из Дервенте, неке су изгубиле статус из разних разлога, а ово је заправо фаза у којој утврђујемо тачан број бораца из Дервенте и на подручју Дервенте – рекао је Вујичић.

Related posts

ПАКЕТИ ПОМОЋИ СТИЖУ НА 250 АДРЕСА

admin

„ТЕБИ, ЗВИЈЕЗДО СЈАЈНА“ ЖЕНАМА У ЧАСТ

admin

ПАЉЕЊЕ БАДЊАКА И ОВЕ ГОДИНЕ ИСПРЕД ХРАМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još