Друштво

Преполовљена продаја половњака

Продаја половних аутомобила у Дервенти, иако су цијене стабилне, преполовљена је у односу на прошлу годину, а купци притиснути неизвијесношћу коју носи пандемија корона вируса, све рјеђе посјећују ауто куће.

Из ауто салона „Браћа Ђукић“ кажу да их „у животу“ одржава дугогодишња репутација, али да су ове године продали 300 аутомобила мање него лани.

– Фирма смо која послује 17 година и имамо свој удио на тржишту аутомобила, али и без обзира на реноме који смо градили годинама, са 500 продатих аутомобила прошле године ове смо пали на свега 200 – прецизирали су из ове ауто куће додавши да им осим мањка купаца и несигурне економске ситуације, посао узимају и нелегални продавци.

Разочарани овогодишњим билансом ништа мање нису ни у „Ауто планету“ гдје тврде да њихова овогодишња продаја ни по једном параметру не може да парира протеклим годинама.

– Први удар смо преживјели забраном увоза аутомобила еуро 4 стандарда. Док смо стали на ноге, стигла је пандемија и возила која смо имали на лагеру, а чија цијена не прелази 10.000 марака, некако смо и успјели да продамо. Све скупље од тога купци ни не гледају – казали су из ове ауто куће и додали да се због опстанка пословања надају да ће удар на тржиште који је стигао са корона вирусом, постепено јењавати.

Бољу ситуацију догодине очекују и купци, па инвестирање у куповину новог аутомобила одгађају за боља времена.

– Планирали смо да ове године замијенимо аутомобил који тренутно имамо, а који је стар 17 година, али смо одлучили да сада није право вријеме за такав подухват. Иако имамо редовне плате, ситуација је неизвијесна, па није паметно излагати се већим трошковима – каже млађи брачни пар из нашег града.

Луксуз

Они који себи могу приуштити луксуз, очигледно, ни пандемија није омела да се понове за четвороточкаша. У ауто салону „Браћа Ђукић“ ове године продали су аутомобил вриједан 365.000 марака.

Увезено мање возила

Да продавцима половних аутомобила у читавој БиХ не цвјетају руже показују и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО БиХ) према којима је до новембра ове године увезено 33.912 возила, што је дупло мање у односу на исти период лани, када је из иностранства у БиХ увезено 65.819 возила. За десет мјесеци ове године увезено је 5.956 нових и 27.956 половних возилау вриједности од 521,62 милиона КМ, а мање аутомобила у односу на ову годину увезено је једино 2010. године.

Related posts

БАКЕ И ДЕКЕ ДРУЖИЛИ СЕ СА УНУЧИЋИМА У ВРТИЋУ

admin

У 2023. години рођени
и Евгенија, Зоја и Стане

Derventski List

Носиоци добрих вијести држе корак са временом

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još