Култура

„САМО ЈА ЗНАМ“ ТРАСИРА ПУТ КА ИСТИНИ

Дервентски писац и хроничар Војислав Новић представио је у петак у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ своје ново дјело „Само ја знам“, а промоцији су присуствовали бројни љубитељи писане ријечи и поштоваоци његовог дјела.

Сала библиотеке била је премала за све посјетиоце, који су стигли и из Прњавора и Брода, како би присуствовали промоцији дјела.

Књига „Само ја знам“ представља приказ страдања једне Српкиње која се почетком деведесетих година прошлог вијека затекла у Хрватској, а кроз њену причу испричано је страдање народа током ратних дешавања. О дјелу је говорила професорица Драгица Ђекић, док је одломке из књиге читала Сања Томинчић.

– Кроз причу јунакиње овог дјела приказано је страдање једне жене, али и других страдалника током распада бивше Југославије. Наша јунакиња истакла је свијетле примјере хрватских грађана који су јој у разним тренуцима помогли и показала да наде и добрих људи увијек има. Писац се дотакао разних тема, о неким дао наговјештај, о некима оставио читаоцу да мисли – истакла је Ђекићева додајући да је дјело написано у првом лицу, односно као испосвијест.

Новић је истакао да је тешка тема једноставно и сликовито написана, те да му је намјера била да бар за длаку помјери читаочеву савјест.

– Овом књигом желим да трасирам пут истини и зауставим лажи које свакодневно слушамо о томе шта нам се десило, а били смо очевици. Ако овај роман било кога подстакне да некоме помогне у невољи и спаси га, нећу жалити ни трена од ових 15 година, колико сам прикупљао материјал – истакао је он.

Новић је својим досадашњим опусом, који чине дјела „Од Бога се ушур не тражи“, „За све је криво вријеме“, „Приче са Укрине“, „Детлак село између двије ријеке“, „Сто година храма у Детлаку“, „Календеровци“, „Немој куме тако“ и „Да се прича и памти“, придобио наклоност суграђана, а свако његово ново дјело.

 

Интересовање

Да Дервенћани са великим интересовањем дочекају свако ново дјело из пера Војислава Новића, показала је и промоција романа „Само ја знам“. Писац је, послије промоције, још дуго читаоцима потписивао примјерке књиге.

Related posts

Домаћи умјетници излагаће уз Марка Сомборца

admin

„НОЋ БОГОВА“ ДОНИЈЕЛА ДУХ ВРХУНСКОГ ПОЗОРИШТА

admin

Монодрама „К’о камен“
сага о снази жене

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još