ИЗДВОЈЕНОНовости

ОСВЕШТАНА ЗВОНА ЗА САБОРНИ ХРАМ (ФОТО)

Саборни храм Успења Пресвете Богородице од данас краси пет звона која су освештана у присуству великог броја вјерника, званичника и црквених великодостојника.
Звона, која су изливена у Словенији, освештали су епископи зворничко-тузлански Фотије и осјечкопољски и барањски Херувим, као и митрополит загребачко-љубљански Порфирије који корјене има у Дервенти, односно у Црнчи.
Епископ Фотије захвалио је митрополиту Порфирију и владики Херувиму, као и вјерном народу који је увеличао свечани чин освештања.
– Ова звона треба да буду оно што ће сабирати наш народ у цркви Божијој на света богослужења и заиста је ово велики благослов за нашу цркву, које су увијек биле пуне народа. Ми желимо да тако буде и овде сваки дан и сваког богослужења, да будемо народ светосавски и немањићки – рекао је владика Фотије.

Митрополит Порфирије истакао је да осјеца велуку радост.
– Моја је молитва да светиње широм Републике Српске и БиХ које су подизали наши преци, буду испуњене молитвом, а верујем да ће тако бити и овде. Молим се Богу да се окупљате у овом храму и свим храмовима у Дервенти, која је формално општина, али истински град и метропола због добра и добрих људи, јер град није вредан по броју људи који у њему живе, него по квалитету и доброти која постоји у људима, по радости и међусобном разумевању – рекао је он.
Свих пет звона набављена су у старој ливници звона „Феникс“ у Жалецу у Словенији.
– Захваљујући Богу и молитвама Богородице, којој смо сав град посветили, па и ову круну у нашем граду, печат овога града, Саборну цркву љепотицу, куповином и освештањем ових звона завршили смо грађевински дио. Укупна тежина звона је 2.200 кг, а са комплетном опремом која ће бити подигнута на звоник, теже осаж тона. Преостаје нам сликавање цркве, које је дуготрајан процес – рекао је намјесник дервентски Радојица Ћетковић.
Завршетком грађевинских радова престао је да постоји Грађевински одбор за изградњу цркве на чијем челу је од 2004. године био начелник општине Милорад Симић који је истакао да је данас веома срећан човјек.
– Окупљена је добра екипа у одбору, који су чинили Споменка Живанић, Боро Дујаковић, Гроздан Ружичић и моја десна рука свештеник Радојица. Велико је задовољство да смо након оволико година завршили послове на највећем храму у БиХ послије оног у Фочи до фрескописања, које је у току. Општина је добрим дијелом помагала изградњу овог храма и уређењу околиша, а помажемо из буџета и градњу Старе цркве у Српској вароши и друге вјерске објекте свих конфесија- рекао је Симић.
Том приликом за несебичну љубав и безрезервну духовну подршку и материјалну помоћ приликом градње храма владика Фотије одликовао је архијерејском Похвалницом начелника Милорада Симића, Захвалницом предсједника Скупштине општине Маријана Кљајића, Коло српских сестара „Царица Милица“ које је купило једно звоно, Драгицу Милошевић из Чикага поријеклом из Лупљанице која је дародавац једног звона и Ратка Ђекића.

Кумови
Кумови звона су Славко Мандић, Бојко Гатарић, Радован Пазуревић, Недељко Тадић, Драгољуб Ћустић, Драго Наградић, Милан Пећић, Душан Рељић, Перо Ђурић, Саво Ружојчић, Слободан Голуб, Миланко Балешевић и Општинска борачка организација Дервента.

Related posts

Ратари жању губитке

Derventski List

Воду добија око 40
домаћинстава у Вишњику

Derventski List

До петка вакцинација руском и кинеском вакцином

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još