Новости

Биће бирани чланови
39 мјесних заједница

Избори за чланове савјета мјесних заједница у Дервенти, који су заказани за недјељу, 15. октобар, биће проведени у 39 од укупно 42 мјесне заједнице, с обзиром да нису поднесене кандидатске листе за Горњи Вишњик, Костреш и Трстенце.

Из Градске изборне комисије, која проводи ове изборе, подсјетили су да је рок за подношење захтјева за овјеру кандидатских листи био 30. септембар и да за три мјесне заједнице није било кандидата.

– У мјесним заједницама за Горњи Вишњик, Костреш и Трстенци због тога неће бити проведени избори. То значи да ће у неком наредном периоду поново бити расписати избори за ове мјесне заједнице. Градска изборна комисија ће упутити допис надлежним органима да нису поднесене листе, тако да је даља процедура на њима – појаснили су из Градске изборне комисије подсјећајући и да се избори могу поновити у у случају недовољног броја бирача који изађе на изборе.

– Уколико на дан избора не изађе довољан број бирача да би избори били успјешни, у тим мјесним заједницама у року од 15 дана понављају се избори са истим кандидатским листама – објаснили су из ове комисије.

Градској изборној комисији предстоји, по извршеним провјерама кандидата и потписа грађана гдје су овлаштени предлагачи групе грађана, утврђивање редослиједа кандидата и то према азбучном редослиједу презимена.

– Сљедећа активност је именовање чланова бирачких одбора, а за шта је рок 5. октобар, а за викенд ће бити одржана обука за чланове одбора – додали су из Градске изборне комисије.

Грађанима су све додатне информације доступне на број телефона 053/315-112, а локације бирачких мјеста објављујемо у овом броју листа на страни 11, те на интернет порталу www.derventskilist.net, а ове информације доступне су и на интернет страници Градске управе.

Излазност

Да би избори за чланове савјета мјесних заједница успјели, Статутом града прописан је број бирача који морају изаћи на изборе и то према броју бирача у припадајућој мјесној заједници.

– У мјесним заједницама које броје од 1.000 до 3.000 бирача, а што је у Дервенти случај са градским мјесним заједницама, те Великој Сочаници, Лугу и Осињи, потребно је да изађе најмање 50 бирача, а у осталим мјесним заједницама, које имају до 1.000 бирача, 30. У мјесним заједницама које прелазе 3.000 бирача по бирачком списку, који имамо у апликацији, а то су мјесне заједнице Укрина са 3.017 бирача и Дервента 2 са 3.183 бирача, потребна је излазност од 70 бирача како би избори били успјешни – појаснили су из Градске изборне комисије.

Related posts

Забрањен увоз више од 20 тона мандарина из Турске

admin

Црнча не заборавља своје хероје

Derventski List

ДРУЖИЛИ СЕ БИВШИ РАДНИЦИ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još