Новости

Биће бирани чланови
39 мјесних заједница

Избори за чланове савјета мјесних заједница у Дервенти, који су заказани за недјељу, 15. октобар, биће проведени у 39 од укупно 42 мјесне заједнице, с обзиром да нису поднесене кандидатске листе за Горњи Вишњик, Костреш и Трстенце.

Из Градске изборне комисије, која проводи ове изборе, подсјетили су да је рок за подношење захтјева за овјеру кандидатских листи био 30. септембар и да за три мјесне заједнице није било кандидата.

– У мјесним заједницама за Горњи Вишњик, Костреш и Трстенци због тога неће бити проведени избори. То значи да ће у неком наредном периоду поново бити расписати избори за ове мјесне заједнице. Градска изборна комисија ће упутити допис надлежним органима да нису поднесене листе, тако да је даља процедура на њима – појаснили су из Градске изборне комисије подсјећајући и да се избори могу поновити у у случају недовољног броја бирача који изађе на изборе.

– Уколико на дан избора не изађе довољан број бирача да би избори били успјешни, у тим мјесним заједницама у року од 15 дана понављају се избори са истим кандидатским листама – објаснили су из ове комисије.

Градској изборној комисији предстоји, по извршеним провјерама кандидата и потписа грађана гдје су овлаштени предлагачи групе грађана, утврђивање редослиједа кандидата и то према азбучном редослиједу презимена.

– Сљедећа активност је именовање чланова бирачких одбора, а за шта је рок 5. октобар, а за викенд ће бити одржана обука за чланове одбора – додали су из Градске изборне комисије.

Грађанима су све додатне информације доступне на број телефона 053/315-112, а локације бирачких мјеста објављујемо у овом броју листа на страни 11, те на интернет порталу www.derventskilist.net, а ове информације доступне су и на интернет страници Градске управе.

Излазност

Да би избори за чланове савјета мјесних заједница успјели, Статутом града прописан је број бирача који морају изаћи на изборе и то према броју бирача у припадајућој мјесној заједници.

– У мјесним заједницама које броје од 1.000 до 3.000 бирача, а што је у Дервенти случај са градским мјесним заједницама, те Великој Сочаници, Лугу и Осињи, потребно је да изађе најмање 50 бирача, а у осталим мјесним заједницама, које имају до 1.000 бирача, 30. У мјесним заједницама које прелазе 3.000 бирача по бирачком списку, који имамо у апликацији, а то су мјесне заједнице Укрина са 3.017 бирача и Дервента 2 са 3.183 бирача, потребна је излазност од 70 бирача како би избори били успјешни – појаснили су из Градске изборне комисије.

Related posts

ДЕРВЕНТА СЕ ПРОБУДИЛА ПОД БИЈЕЛИМ ПОКРИВАЧЕМ

admin

За изградњу друштвеног
дома у Модрану 40.000 КМ

Derventski List

И ДАЉЕ РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ У ДЕРВЕНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još