Новости

Обиљежавање Дана Осињске
лаке пјешадијске бригаде сутра

Обиљежавање Дана Осињске лаке пјешадијске бригаде, те одавање поште њеним страдалим припадницима биће уприличено сутра испред спомен – обиљежја у Осињи.

Парастос онима који су своје животе положили на бранику отаџбине планиран је од 10.30 часова, док ће од 10.45 присутни положити вијенце. Програмом је планирано и обраћање званичника.

Осињска лака пјешадијска бригада настала је на темељима 18. Партизанске бригаде, у чијем саставу су на почетку били борци из Осиње, Појезне, Церана, Црнче, Велике и Мале Сочанице, Мишинаца, као и Цвртковаца, Јелањске и Митровића. Мјештани ових села на почетку су осигуравали и позадинско обезбјеђење, а бригада је, неколико мјесеци касније по формацији имала два батаљона са позадинским јединицама.

Борци ове бригаде су до 12. јуна 1992. године бранили српска села на линији Каурска обала – Тешића баре – Томасово брдо – Кнежевићи – Малојчани – Цер – Чорлино брдо – Торине, а онда су кренули у офанзивне акције.

Заједно са осталим јединицама, уз 27. моторизовану бригаду, Осињска бригада има важну улогу у ослобађању Дервенте, а у садејству са другим јединицама учествовала ке и у ослобађању Брода.

Бригада је изгубила 104 борца, више од 600 је рањено, а одликована је Медаљом Петра Мркоњића.

Дајана Ћук

Related posts

Чувати сјећање на храброст бораца против фашизма

admin

РС и Србија прослављају
заједнички празник

Derventski List

До сада 1.400 захтјева
бораца за додатак

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još