Друштво

Основано Удружење васпитача РС

Послије радног састанка актива директора предшколских установа Републике Српске, који је данас одржан у Дервенти са представницима Министарства просвјете и културе и Републичког педагошког завода, оснивано је Удружење васпитача и стручних сарадника на нивоу Српске, а ријечи је било и о побољшању квалитета у овој области, те потреби за повећање плата запосленим у области предшколског васпитања и образовања.

За предсједника удружења изабран је Славиша Вујановић, замјеник директора предшколске установе „Чика Јова Змај“ из Бијељине, а за сједиште удружења одређено је Требиње.

Начелница за предшколско васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе РС Сњежана Стојичић казала је да је повећање квалитета у овој области континуирани процес на којем министарство ради, а да би основање удружења васпитача и стручних сарадника на нивоу РС томе донијело.

– Настојимо да, поред подизања квалитета, обезбиједимо и већи обухват дјеце у вртићима, који је за сада око 30 одсто у Републици Српској. Иако се ради о повећању у односу на претходни период, то је и даље испод европског просјека – казала је Стојичићева додавши да постоји потреба за много  бржим повећањем капацитета предшколских установа.

Предсједник актива директора јавних предшколских установа Вукомир Станковић, који је и директор вртића „Наша радост“ у Зворнику, објаснио да је циљ састанка упознавање директора са ставом Министарства просвјете и културе о усклађивању плата са платама оснивача, оснивање новог Удружења васпитача и стручних сарадника на нивоу РС, те разговори о организовању једнодневних и вишедневних излета и екскурзија.

– Удружење би у многоме допринијело побољшању стања у предшколству, што и јесте основни циљ оснивања удружења, а ми, иницијатори, сматрамо да представници свих вртића, и јавних и приватних, имају право да кроз дјеловање у удружењу искаже своје мишљење – објаснио је Станковић додавши да ће услиједити и иницијатива за бољи стандард свих запослених у предшколству.

Радни састанак се први пут организује у Дервенти, а директорица вртића „Трол“ Гордана Симић као домаћин и члан иницијалног одбора за оснивање новог Удружења васпитача и стручних сарадника на нивоу РС казала је да њена очекивања иду у смјеру побољшања квалитета у васпитно – образовном систему.

– Циљ је да се окупимо и заједно боримо за исти циљ и за што бољи стандард – нагласила је Симићева те резимирала ситуацију у „Тролу“.

– У вртићу се увијек тражи мјесто више, а иако смо капацитете проширили 2019. године, већ се родила идеја за поновним проширењем капацитета у скоријем периоду, наравно уз подршку градоначелника и локалне заједнице – казала је Симићева.

Чланови иницијалног одбора за формирање Удружења васпитача и стручних сарадника на нивоу РС Слађана Владичић, иначе директорица вртића „Чика Јова Змај“ из Фоче и помоћник директора истоименог обданишта  из Бијељине Славиша Вујановић објаснили су да се иницијатива за формирање новог удружења „кува“ још од претходног састанка актива директора предшколских установа.

– Ми ћемо се трудити да кроз рад удружења уз сарадњу са Министарством просвјете и културе РС реализујемо идеју да се свако повећање плата у јавном сектору, те основном и средњем образовању односи и на предшколске установе – додао је Вујановић.

Подршку састанку пружио је и градоначелник Милорад Симић поручивши представницима предшколских установа да истрају у борби за подизање квалитета предшколског васпитања и образовања, али и стандарда самих запослених.

Related posts

Омладинска банка стала иза
пет пројеката и четири бизниса

Derventski List

Посљедњи дан школе за 232 матуранта

admin

Повољније опремање
возила за зиму

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još