ИЗДВОЈЕНОНовости

Antifašističke ideje
treba da žive i danas

Istorijska je činjenica da je na današnji dan prije 78 godina partizanska vojska umarširala u Derventu i ovu teritoriju upisala na kartu oslobođenih u Drugom svjetskom ratu, a antifašističke ideje koji su tada pobijedile najveće zlo čovječanstva, treba da budu vodilja i danas.
Poručeno je to prilikom obilježavanja 19. aprila, Dana oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom ratu, a pošta svim stradalim Dervenćanima odata je polaganjem vijenaca na spomen – obilježje kod Osnovne škole „Nikola Tesla“. Vijence u čast oslobodicima Dervente položili su gradonačelnik Dervente Milorad Simić, predsjednik Skupštine grada Mirko Zemunović, predstavnici SUBNOR-a Republike Srpske i Dervente, delegacije ove organizacije iz Gradiške, Bijeljine i Srpca, rukovodstvo Gradske boračke organizacije, direktorica Osnovne škole „19. april“ Elivira Miljić i učenici, Vito Bojkovac u ime potomaka i poštovalaca NOR-a, te predstavnici SNSD-a, SP-a i US.
Da je njegovanje sjećanja i poštovanja prema narodnooslobodilačkoj borbi važan dio rada lokalne uprave naglasio je gradonačelnik Milorad Simić.
– To je jedno veliko hvala svima onima koji su svoje živote dali za slobodu. Stalno nam se istorija ponavlja, pa iako smo mislili da je 1945. godine fašizam pobijeđen, vidimo da nije tako. Zbog toga treba da budemo na oprezu, da praštamo, ali ne zaboravljamo. Raduje me da
obilježavanju Dana oslobođenja Dervente prisustvuje i veliki broj mladih ljudi kojima upravo ove poruke treba da prenosimo – dodao je Simić podsjetivši da je grad obnovio gotovo sve spomenike podignute u čast narodnooslobodilačkoj borvi, te da su preostala još dva koja će takođe dobiti novi sjaj.
Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Borislav Preradović kazao je da Derventa njegovanju antifašističke tradicije poklanja dužnu pažnju.
– Tu pažnju ostvarujemo zahvaljujući antifašističkom sviješću naših građana, a i rukovodstvu našeg grada na čelu sa gradonačelnikom Miloradom Simićem. Iako smo prije 78 godina pomislili da je fašizam, najveće zlo čovječanstva pobijeđeno, on se ponovo javlja i jača i ne samo izvan granica naše zemlje, nego i unutar nje i unutar naroda koji čine ovu našu državnu zajednicu. Naša budućnost zavisi od nas samih – kazao je Preradović isakavši da je obaveza svih savremenika da djeci ostave slobodu, mir i vjeru u bolju budućnost.
– Te ideale znali smo ostvariti u mnogo težim uslovima od onih u kojim živimo. Važno nam je da vratimo vjeru čovjeka u čovjeka, da reafirmišemo ideale i ciljeve za koje su se borili oni koji su u Drugom svjetskom ratu nemoguće učinili mogućim, a to su ravnopravnost, uvažavanje, solidarnost i povjerenje – rekao je Preradović.
Borce za oslobođenje Dervente u Drugom svjetskom ratu predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Slobodan Šobić smatra herojima.
– Ne smijemo dozvoliti da jedna epoha i jedna genracija koja se svjesno žrtvovala za slobodu i mir ode u zaborav. Tu kulturu sjećanja njeguje SUBNOR RS, kao i Gradski odbor SUBNOR-a Derventa uz nesebičnu podršku lokalne uprave – rekao je Šobić istakavši da je pohvalno što su gotovo svi spomenici iz NOR-a u Derventi su obnovljeni.
Ponos na slobodarske ideje koje se u porodici Pazurević već dugo njeguju sa posebnim pijetetom ističe Radovan Pazurević.
– Moji otac i majka su bili među partizanima i ja sam na to veoma ponosan, ali istovremeno sam tužan su moj djed i njegov brat stradali u Jasenovcu. Međutim, moja obaveza jeste da ih nikada ne zaboravim – rekao je Pazurević poručivši prisutnim učenicima Osnovne škole „19. april“ da nije bilo oslobodilačke borbe koju danas Derventa proslavlja, ne bi bilo ni sadašnjih njenih stanovnika.
Obilježavanje Dana oslobođenja počelo je polaganjem vijenaca na spomenik u Partizanskom groblju, a u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ povodom 19. aprila otvorena je izložba eksponata i fotografija iz Drugog svjetskog rata, dok je u Centru za kulturu održan koji je upotpunio nastup hora Udruženja prenzionera „Mozaik“.

Spomenici
Derventski SUBNOR veliku pažnju u proteklom periodu posvetio je obnovi i održavanju spomen – obilježja iz Drugog svjetskog rata.
– Obnovili smo spomenike u Pojezni, Kalenderovcima, Lugu, Novim Lužanima, Bosanskom Dubočcu i u Bosanskim Lužanima. Izgradili smo spomen – park namijenjen žrtvama ustaškog zločina 1941. godine, a koji prevazilazi okvire lokalne zajednice. U narednom periodu ćemo obnoviti spomenike u Žeravcu, kod Tri kruške u Velikoj Sočanici – rekao je Borislav Preradović dodavši da je Partizansko groblje jedno od od najuređenijih u Republici Srpskoj.

Related posts

Путеви, игралишта и паркинзи добијају ново рухо

admin

ИМИЦ додијелио три признања „Дервентско срце“

admin

Донесена нова наредба о регулисању рада у Дервенти

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još