Друштво

Fakulteti maturantima
predstavili studijske programe

U Srednjoškolskom centru „Mihajlo Pupin“ danas je održan dan otvorenih vrata koji su predstavici fakulteta iz čitave Republike Srpske, ali i dijela FBiH, iskoristili da derventskim maturantima predstave studijske programe.
Bila je to prilika da budući studenti iz prve ruke saznaju sve što ih zanima o mogućnostima studiranja i specifičnostima smjerova koje fakulteti nude.
Direktorica škole Gordana Asentić kazala je da je oko 90 učenika završnih razreda pratilo predavanja profesora i studenata sa fakulteta i iskoristilo šansu da se upoznaju sa studijskim programima.
– Odazvalo se dosta fakulteta, profesori i asistenti prezentacijama i promotivnim materijalom, koji su izložili u holu škole, pokušali su učenicima približiti šta nude. Svoje studijske programe maturantima su predstavili Saobraćajni fakultet iz Doboja, Rudarski fakultet iz Prijedora, Mašinski i Pravni fakultet, Filozofski i Filološki fakultet iz Banjaluke, Šumarski i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, Tehnološki fakultet, Univerzitet „PIM“ kao i Evropski univerzitet „Kalos“ iz Tuzle – rekla je Asentićeva dodavši da je prezentacijama i predavanjima prisustvovalo i 16 učenika Stručne i tehničke škole koji su izrazili želju da posjete dan otvorenih vrata.
Docent dr Milovan Kotur sa banjalučkog Mašinskog fakulteta kazao je da su budućim studentima predstavili kapacitete sa kojima raspolažu.
– Imamo pet studijskih programa, proizvodno mašinstvo, mehatroniku, energetsko i saobraćajno mašinstvo, industrijsko inžinjerstvo i zaštitu na radu. Sva ta zanimanja su danas tražena na tržištu i nema nezaposlenih inžinjera na birou – precizirao je Kotur.
Anđelu Božić koja ove godine završava srednju školu najviše je zanimao Elektrotehnički fakultet, dok je maturant Vuk Vranješ već odlučio da upiše Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, smjer softversko inženjerstvo. Una Teofilović je kazala da još uvijek razmatra koji fakultet da upiše, ali je odlučna da to bude struka koja je usko povezana sa matematikom i programiranjem.
Maturanti su mahom istakli da ih je najviše interesovalo koji predmeti se polažu na prijemnim ispitima, kao i informacije o pripremnoj nastavi.
Srednjoškolski centar „Mihajlo Pupin“ ove godine ispraća generaciju od 118 maturanata.

Related posts

Ове године без програма припреме за школу

admin

Христос васкрсе!

admin

ДОНИРАЈТЕ КОСУ И ПОМОЗИТЕ БОЛЕСНИМ МАЛИШАНИМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još