Друштво

Kупци само мјеркају поврће и воће за зимницу

Сезона припреме зимнице увелико је у току, а како домаћицама не би недостајало „материјала“ за разноразне делиције, побринули су се трговци припремивши богату понуду сезонског воћа и поврћа, али по цијенама вишим него протеклих година.

У маркетима и на пијаци увелико су доступни корнишони, паприке, како за салату, тако и црвене роге за ајвар и пинђур, а пристигао је и купус, зелени парадајз, карфиол, парадајз паприке, цвекла и друго поврће који могу да се киселе појединачно или у туршији и шареној салати. Осим поврћа, не недостаје ни шљива, кајсија, смокви, јабука и других врста воћа од којих настају сласни џемови, пекмези и слатка.

Ипак, иако је понуда веома богата, продају диктирају цијене, које су, како истичу купци, драстично порасле.

Килограм корнишона већ неколико пазарних дана на пијаци кошта четири марке, карфиола 3,5 марке, за исту количину цвекле потребно је издвојити од 1,5 до двије КМ, док је за зелени парадајз 1,5, а мрква двије марке. Врећа парадајз паприка кошта шест марака, за килограм купуса потребно је издвојити 80 фенинга, а црвене роге паприке држе цијену од 2,5 марке по килограму. Продавци се, према обичају, не слажу са оцјенама купаца да су цијене сезонског воћа и поврћа високе и додају да се очекују већу потражњу како вријеме буде одмицало.

– На мом штанду купци могу пронаћи све што је потребно за припрему зимнице, од неколико врста паприка, корнишоне, карфиол, купус и продајем на килограм и на гајбу по нешто нижој цијени. Највише је ове године  тражена паприка ајваруша. Купус је тек стигао, као и карфиол, па очекујем да потражња у наредним седмицама порасте за тим производима – каже један од продаваца на дервентској пијаци.

Добром продајом не може се похвалити ни продавачица која је тезгу испунила сезонским воћем и поврћем.

– Продаја је слаба. Једва да сам продала килограм зеленог парадајза. Мислим да овај млађи свијет све мање сам прави храну за зиму, чак ни туршију, ни шарену салату, без чега ми нисмо могли замислити оброк у зимским данима – додала је она.

Потрепштине

Осим главних сировина за зимницу, поврћа и воћа, скупљи су и остали састојци, попут уља, шећера, сирћета, конзерванса. Због свега тога, домаћа зимница постала је луксуз.

Related posts

Екипа „Сунца“ кући
донијела десет медаља

Derventski List

ЈАПАНСКИ ЈЕЗИК САВЛАДАО УЗ ФИЛМОВЕ И МУЗИКУ

admin

Срећан 1. мај, Међународни празник рада

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još