Култура

Pomen, izložba i poetski čas

Pomenom u Staroj crkvi u Srpskoj varoši, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na vječnom počivaliptu u subotu će biti obilježena godišnjica smrti derventskog književnika, novinara i potpukovnika Vojske Republike Srpske Savka Pećića.
Poslije pomena u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ biće otvorena izložba iz dijela legata koji je prije smrti ostavio ovoj ustanovi, a planiran je i poetski čas koji će održati derventski i gostujući pjesnici.
Iz Srpskog književnog kluba „Vihor“, koji sa Pećićevom porodicom i Narodnom bibliotekom organizuje obilježavanje godišnjice, dodali su da će biti predstavljene i dvije Pećićeve knjige koje je objavio pred samu smrt „Svi moji rodovi i plodovi“ i „Bilećke anegdotice“.
Pomen u crkvi u Srpskoj varoši zakazan je u devet časova, a uslijediće izlazak na groblje, a potom posjeta biblioteci.
Savko Pećić rođen je 1949. godine u Pojezni kao deveto dijete u porodici. Osnovnu i srednju školu završio je u Derventi, dok je diplomu inženjera tehničkih nauka stekao na Visokoj tehničkoj školi u Zagrebu. Učestvovao je u osnivanju Književnog kluba „Vihor“, a kao gimnazijalac 1967. godine svoje prve stihove objavio je u Derventskom listu. Objavio je više zbirki pjesama, knjigu proze i poezije „Život i sjećanja“, pjesme za djecu „Vesela parada“, zatim knjige „Derventske kaskade“ i „Životok“, a povodom 50 godina stvaralaštva knjigu „Moje pričice i zapisi“. Autor je i hronološke monografije o manastiru u Donjoj Bišnji „Živi izvor duhovne vode“. Tokom 2022. godine objavio je zbiriku „Svi moji rodovi i plovodi“ u kojoj su se našle pjesme koje je objavio u ranijim zbirkama, te knjigu „Bilećke anegdotice“ posvećenu njegovim vojničkim danima. Pećićeva djela bila su zastupljena u brojnim zbirkama proze i poezije, antologijama, zbornicima, monografijama i časopisima. Pored pisanja stihova kojima je bio vjeran od osnovne škole, bavio se novinarstvom. Osnovao je Međunarodne ilindanske književne susrete „Prljača“ na rijeci Ukrini i bio je član više udruženja pisaca, te dobitnik brojnih priznanja, između ostalih opštinske zahvalnice koja se dodjeljuje zaslužnim građanima Dervente. Bio je potpukovnik Vojske RS.

Related posts

Вече у знаку поезије

admin

Вече посвећено стиховима 22. марта

admin

Бесплатна чланарина за 126 радника Дома здравља

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Које теме бисте вољели да буду заступљеније у Дервентском листу:

Хвала што сте гласали!