Култура

Pomen, izložba i poetski čas

Pomenom u Staroj crkvi u Srpskoj varoši, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na vječnom počivaliptu u subotu će biti obilježena godišnjica smrti derventskog književnika, novinara i potpukovnika Vojske Republike Srpske Savka Pećića.
Poslije pomena u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ biće otvorena izložba iz dijela legata koji je prije smrti ostavio ovoj ustanovi, a planiran je i poetski čas koji će održati derventski i gostujući pjesnici.
Iz Srpskog književnog kluba „Vihor“, koji sa Pećićevom porodicom i Narodnom bibliotekom organizuje obilježavanje godišnjice, dodali su da će biti predstavljene i dvije Pećićeve knjige koje je objavio pred samu smrt „Svi moji rodovi i plodovi“ i „Bilećke anegdotice“.
Pomen u crkvi u Srpskoj varoši zakazan je u devet časova, a uslijediće izlazak na groblje, a potom posjeta biblioteci.
Savko Pećić rođen je 1949. godine u Pojezni kao deveto dijete u porodici. Osnovnu i srednju školu završio je u Derventi, dok je diplomu inženjera tehničkih nauka stekao na Visokoj tehničkoj školi u Zagrebu. Učestvovao je u osnivanju Književnog kluba „Vihor“, a kao gimnazijalac 1967. godine svoje prve stihove objavio je u Derventskom listu. Objavio je više zbirki pjesama, knjigu proze i poezije „Život i sjećanja“, pjesme za djecu „Vesela parada“, zatim knjige „Derventske kaskade“ i „Životok“, a povodom 50 godina stvaralaštva knjigu „Moje pričice i zapisi“. Autor je i hronološke monografije o manastiru u Donjoj Bišnji „Živi izvor duhovne vode“. Tokom 2022. godine objavio je zbiriku „Svi moji rodovi i plovodi“ u kojoj su se našle pjesme koje je objavio u ranijim zbirkama, te knjigu „Bilećke anegdotice“ posvećenu njegovim vojničkim danima. Pećićeva djela bila su zastupljena u brojnim zbirkama proze i poezije, antologijama, zbornicima, monografijama i časopisima. Pored pisanja stihova kojima je bio vjeran od osnovne škole, bavio se novinarstvom. Osnovao je Međunarodne ilindanske književne susrete „Prljača“ na rijeci Ukrini i bio je član više udruženja pisaca, te dobitnik brojnih priznanja, između ostalih opštinske zahvalnice koja se dodjeljuje zaslužnim građanima Dervente. Bio je potpukovnik Vojske RS.

Related posts

Пројекција филма „Било једном у Србији“ данас

admin

Сјајном забавом за
најмлађе почео „Пркос – фест“

Derventski List

О богатој традицији свједочи
130 комада народне ношње

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još