ДруштвоИЗДВОЈЕНО

U ponudi novi
smjerovi i struke

Svršeni osnovci pri izboru budućeg zanimanja u dvije derventske srednje škole i Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ na raspolaganju će imati 260 mjesta, a pored već poznatih smjerova novoj generaciji srednjoškolaca biće ponuđena i nova poput društvenog – jezičke gimnazije, elektroenergetike i frizera.
Planove upisa odbrilo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a učenici će za željena zanimanja moći da konkurišu u junskom i julskom upisnom roku, i to nakon što bude objavljen konkurs za upis u srednje škole krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.
U Srednjoškolskom centru „Mihajlo Pupin“ uveliko teku pripreme za upis generacije učenika u školsku 2023/2024. godinu.
– Predviđamo upis šest odjeljenja, odnosno ukupno 136 učenika. Ove godine novitet je društveno – jezički smjer gimnazije, a đaci mogu da upišu i opšti smjer gimnazije. Planiramo i upis jednog odjeljenja tehničara mehatronike, kao i tehničara informacionih tehnologija, dok je novitet odjeljenje tehničara elektroenergetike. Planiran je i upis kombinovanog odjeljenja trogodišnjeg zanimanja električar – elektroinstalater/autoelektričar – rekla je direktorica SŠC „Mihajlo Pupin“ Gordana Asentić dodavši da ova škola đacima nudi i brojne vannastavne aktivnosti da bi proširili svoja znanja i interesovanja.
– Izdvajam brojne sekcije koje su na raspolaganju đacima, među kojima je kurs japanskog jezika, gdje učenici pored učenja jezika i pism imaju priliku da steknu i znanja o životu i kulturi Japana. Nastojimo da omogućimo izučavanje i još jednog stranog jezika. Takođe, važno je istaći da naši đaci sa profesorima često učestvuju u humanitarnim i volonterskim akcijama, projektima i konkursima, a neke od njih su osmislili oni sami – kazala je Asentićeva ističući uspjeh učenika na takmičenjima.
– Ove godine četiri učenika bila su ambasadori škole na republičkom takmičenju. U narednom periodu u planu je „Projekat sedmica“ u okviru kojeg se na zanimljiv i kreativan način može realizovati nastavni plan i program kroz projekte, predavanja, posjete preduzećima, kvizove i slične aktivnosti – objasnila je direktorica.
Ona je dodala da će u školi biti organizovan i Dan otvorenih vrata kako bi bliže predstavili struke i zanimanja koji su dio upisnog plana.
Novitete u školskoj 2023/2024. godini imaju i u Stručnoj i tehničkoj školi, a direktorica Branka Jović pojasnila je da je planiran upis ukupno 112 učenika.
– Predvidjeli smo upis pet odjeljenja i to dva odjeljenja u oblasti mašinstva i obrade metala, od kojih jedno četvorogodišnje zanimanje tehničar CNC tehnologija, te trogodišnje kombinovano odjeljenje bravar – zavarivač i obrađivač metala rezanjem. U struci ekonomija, pravo i trgovina planiran je upis jednog odjeljenja ekonomskog tehničara, koje je četvorogodišnje zanimanje, dok je u struci poljoprivreda i prerada hrane predviđeno jedno odjeljenje agrotehničara od 20 đaka. Ove godine upisujemo i jedno odjeljenje frizera u trogodišnjem obrazovanju, što je novina. Riječ je o atraktivnom zanimanju za koje se nadamo se da će interesovanje biti zadovoljavajuće, jer je naše opredjeljenje poteklo iz želja učenika – objasnila je Jovićeva.
Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ u narednoj školskoj godini otvara vrata za po jedno odjeljenje u dvije struke.
– Planirano je da upišemo šest učenika u trogodišnje zanimanje modni krojač, te šest učenika u četvorogodišnje zanimanje fizioterapeutski tehničar – rekao je direktor ove ustanove Vladan Popović.
Derventski list će, kao i prethodnih godina, predstaviti svako od ponuđenih zanimanja u derventskim srednjim školama, i to od idućeg štampanog izdanja lista, te na internet portalu www.derventskilist.net.

Related posts

Стотину малишана спремних за
школу опростило се од вртића

Derventski List

ОСНАЖИТИ ЖЕНЕ НА СЕЛУ

admin

Дервенћани трећи у регији на такмичењу „Мисли мине“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još