Друштво

Vaskršnji post
počinje u ponedjeljak

Vaskršnji ili Časni post, koji prethodi najvećem hrišćanskom prazniku, počinje u ponedjeljak, 27. februara, a završava 16. aprila na Vaskrs.
Prema pravoslavnom učenju, post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka Vaskrs, jer je vjera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.
Veliki ili Časni post, koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hrist, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, poslije krštenja na rijeci Jordan, otišao u pustinju i postio 40 dana i noći, poslije čega je izašao kao pobjednik iz iskušnja koja mu je postavio Sotona.
Vjernici dane posta provode u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće.
Post predstavlja i uzdizanje duha nad tijelom, pobjedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obilježavanje i proslavu Vaskrsa.
Datum početka Časnog posta zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kojeg pravoslavni vjernici proslavljaju uvijek u nedjelju punog mjeseca poslije proljećne ravnodnevnice.
Prva nedjelja posta zove se Čista, a posljednja je Nedjelja pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smjenjuju – Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvjetna i Strašna ili Stradalna nedjelja.

Postovi
Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve (SPC), uz jednodnevne postove postoje i četiri višednevna posta, a osim Časnog, to su i Božićni, Petrovski i Velikogospojinski post.

Related posts

МУП позива возаче на опрез због почетка школе

admin

Радионица за младе агрономе
и технологе у петак у Петрову

Derventski List

Почели систематски
прегледи првачића

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još