Друштво

Vrbicu će
ukrasiti najmlađi

Srpska pravoslavna crkva i vjernici u subotu proslavljaju praznik Lazarevu subotu – Vrbicu, a u hramovima širom Dervente biće služene liturgije, dok će u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice obilježavanje ovog praznika uljepšati mališani iz vrtića „Trol“.
Namjesnik derventski protojerej – stavrofor Radojica Ćetković kazao je da će proslavljanje Vrbice početi liturgijom u devet časova.
– Djeca će, tradicionalno, nositi vjenčiće od vrbovih grančica i zvončiće. Sa svojim vaspitačima prisustvovaće liturgiji, a potom će izvesti pripremljeni program – rekao je Ćetković.
Lazareva subota uspomena je na posljednje Hristovo čudo pred Nedjelju stradanja, smrt i Vaskrsenje. Prema jevanđeljskom predanju, Hristos je stigao u Vitaniju četiri dana poslije smrti Lazareve, oživio ga i digao iz groba. Ovaj praznik u hrišćanstvu ima značenje pobjede života nad smrću, a pravoslavni vjernici istovremeno proslavljaju i Vrbicu koja, prema crkvenom kanonu počinje službama bdenja u navečerje Cvjetne nedjelje, svečanog ulaska Hristovog u Svetu zemlju.
Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dječije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „Pustite djecu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko“. Na taj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grančice koje tu ostaju do nedjeljne liturgije, na Cvijeti, kada se obavlja blagosiljanje vrbe. Vrbove grančice koje se dijele narodu, simbolizuju palmine grančice kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

Related posts

ИСКЉУЧЕЊА СТРУЈЕ У ДОЊИМ КУКАВИЦАМА

admin

ЈЕЛЕНА И МАРИО ВЕЧЕРАС КУВАЈУ НА АТВ-У

admin

Спомен плоча чува успомене на погинуле прњаврочане

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još