ИЗДВОЈЕНОНовости

Амбасада Јапана опредијељена за наставак сарадње

Досадашња сарадња Амбасаде Јапана у БиХ и Дервенте, која се огледа у више успјешно проведених пројеката у областима образовања, социјалне и здравствене заштите, има потенцијал да буде настављена и у будућности.

Истакнуто је то приликом данашње посјете јапанског амбасадора у БиХ Макото Ита Дервенти током које се састао са градоначелником Милорадом Симићем и његовим сарадницима.

Ито, који је први пут посјетио Дервенту, казао је да му је, упркос томе, овај град веома близак.

– Дервента ми је јако блиска, јер смо у протеклом периоду овдје реализовали пет пројеката, од којих је сваки био вриједан око 80.000 КМ. Такође, у Дервенти живи држављанка Јапана која подучава јапански језик тако да је и то један од разлога због којих сам желио да посјетим Дервенту. Драго ми је да смо разговарали и о будућој сарадњи за коју сам сигуран да ће бити развијана – казао је Ито додавши да ће у фокусу сарадње, као и до сада, бити образовање и здравствени сектор.

Градоначелник Дервенте је казао да је амбасадора упознао са тренутним економским приликама у Дервенти, нагласивши да се нада да ће успјешна сарадња из претходног периода бити настављена.

– Амбасадора Јапана је у посљедњих неколико година суфинансирала значајне пројекте у нашем граду и овај сусрет искористили смо за разговор о параметрима којима се Дервента може поносити и по којим предњачи у односу на друге средине, али и недостацима. Хоћу да вјерујем да ће овај састанак уродити плодом и да ће наша сарадња бити настављена на обострано задовољство – рекао је Симић додавши да је ријечи било и о конкретнијим пројектима.

– Јапанска амбасада је раније помогла опремање Дома здравља, а опредијељена је и за улагање у област образовања. Амбасадору сам изложио стање објекта Основне школе „Никола Тесла“ који је оштећен у земљотресу, а чију реконструкцију ће помоћи Влада РС, те потребу санације библиотеке у Средњошколском центру „Михајло Пупин“, коју чини фундус од 21.000 књига. То би могао да буде пројекат вриједан око 100.000 марака, а Дервента ће, уколико буде могућности,  аплицирати за подршку – рекао је Симић.

Састанку у Градској управи, осим градоначелникових најближих сарадника, присуствовала је и директорица Средњошколског центра „Михајло Пупин“ Гордана Асентић.

Related posts

У СШЦ „Михајло Пупин“ опремљен кабинет за вјеронауку

admin

Дефиле и матурско вече жељно очекују

admin

Најмлађи владали царством музике

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još