Друштво

БЕЗ СТРУЧНОСТИ И ЉУБАЗНОСТИ НЕМА ДОБРОГ МЕСАРА

Овај посао је баш као и сваки други, није ништа тежи, нити лакши од осталих. Међутим, као и код сваког занимања, важно је да човјек воли оно што ради.

Ријечи су то познатог дервентског месара Богољуба Марића, који је већ 18 година запослен у „Месници Нединић“. Средњу месарску школу завршио је 1986. године у Дервенти, заједно са власником меснице у којој је запослен.

– Када сам уписао средњу школу мислио сам да никада у животу нећу радити тај посао, али ето десило се управо супротно. По завршетку школе одмах сам почео да радим у предузећу „Месар“, гдје сам био запослен све до рата – казао је Марић додавши да није могао ни претпоставити да ће свој радни вијек провести у месници.

Када би имао прилику да поново бира занимање, опет би, каже, изабрао исто, мада као средњошколац није тако размишљао.

– Често се може чути да је сваки почетак тежак, али у мом случају није било тако. У то вријеме, моји школски другари и ја заједно смо почели да радимо на истом мјесту, па смо највјероватније те почетничке муке несвјесно пребродили и ништа нам није било тешко. Све је то некако било спонтано и брзо сам се, кроз дружење, навикао на рад у својој струци – присјетио се овај врсни мајстор за месо.

Да би неко постао добар месар, према Марићевим ријечима, потребно је знање, али и љубав према том послу.

– Дакле, неопходни су воља и жеља за радом, љубав према занату, али и упорност – додао је Марић сматрајући да је једна од кључних ствари у овом послу, приступ према муштеријама.

– Месар мора бити љубазан, комуникативан и сусретљив, јер је поента у томе да се муштерија поново врати, а вратиће се само ако је у потпуности задовољна купљеном робом, али и услугом. Чак и онда када човјек и није баш најбоље расположен, дужан је да се купцу обрати са осмијехом – рекао је Марић, који је међу купцима у нашем граду познат управо по стручности, али и опхођењу према муштеријама.

Савјет почетницима

Овај мајстор свог заната савјетује почетницима у овом послу да не бјеже од савјета искусних колега.

–  Млад месар, почетник, мора слушати савјете од старијег искусног радника, односно, колеге како би научио и савладао све што је потребно – казао је Богољуб Марић.

Related posts

Удружењу „Сунце“ донирано
2.500 КМ од уличне трке

Derventski List

Пола вијека првих
плоча изворне музике

Derventski List

Ученици СШЦ „Михајло Пупин“ показали хуманост

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još