Новости

Борци траже
одговорност надлежних

Додјелу одликовања 103. бригади ХВО-а у Дервенти најоштрије осуђујемо и оцјењујемо као дрскост и тешку провокацију, a предсједник Хрватске Зоран Милановић за нас је „пресона нон гратa“.

Наведено је то у закључцима који су једногласно подржани на ванредној сједници Предсједништва Борачке организације Републике Српске која је одржана данас у Дервенте. Сједница је имала смо једну тему – заузимање става у вези са доласком предсједника Хрватске Зорана Милановића у Дервенту и уручивање одликовања 103. бригади Хрватског вијећа одбране.
Предсједник БОРС-а Радан Остојић казао је да је Борачка организација одмах по одржаном догађају у Дервенти реаговала и оцијенила да је то сраман чин.
-Злоупотријебити повјерење и направити дипломатски скандал најмање завређује да буде осуђено од стране институција и наших политичара у Републици Српској и наших представника у заједничким институцијама БиХ. Ми већ имамо одређени број доказа да није било како се представља и одређени људи треба да поднесу оставке или да позову нас па ћемо ми рјешавати и неће нам се дешавати оваква срамота. Ми ћемо се опет за 15 дана окупити ако не добијемо никакав одговор – рекао је Остојић.
Предсједник Градске борачке организације у Дервенти Чедо Вујичић казао је да је Градска борачка организација покренула иницијативу за смјену потпредсједника Скупштине града Маринка Николаша који је организатор окупљања припадника 103. бригаде ХВО-а и доласка предсједника Хрватске у Дервенту.
-Данас смо показали да Република Српска и Дервента нису шака зоби коју може да позоба свака врана која наиђе, као што то нису ни Борачка организација Републике Српске и Градска борачка организација. Ово што се посљедњих дана дешавало бацило је у задњи план све оно што је узрок свега овога, а то је одликовање које је предсједник Хрватске дао 103. бригади. После се дешавају ствари које не служе никоме на част. Не служе на част организаторима тих политичких скупова који се отворено мјешају у рад Борачке организације, играју се емоцијама бораца, породицама погинулих бораца, играју се емоција инвалида. То није добро и не води ничему добром, прави се јаз још већи међу борцима – рекао је Вујичић.
У закључцима се наводи да су припадници 103. бригаде ХВО-а починили тешке злочине над Србима у Посавини, а посебно у Дервенти и да су у њеном саставу била лица која су правоснажно осуђена за свирепа убиства.
-Позивамо институције, чија надлежност је договарање посјете страних држављана и утврђивање протокола да борце и цијелу јавност обавијесте о пропустима протокола и ако је додјела одликовања била планирана захтијевамо одговорност оних који су то одобрили, и да у будућности Борачкој организацији на вријеме доставе информације о најави оваквих или сличних догађаја – наводи се у закључцима.
Борци најоштрије осуђују и траже одговорност организатора скупа уз поруку да никад више и нико не смије организовати сличне скупове на којима ће афирмисати и величати оне који су над Србима чинили злочине, те поручују да уколико се ипак дрзну да учине такво нешто да ће Борачка организација бити спремна и неће дозволити одржавање.
-Оштро осуђујемо и одбацујемо као потпуно неприхватљиво и срамно, мијешање политичких партија у рад Борачке организације. Догађаје од 2. априла у Кострешу и Дервенти оцјењујемо као чисте политичке скупове који су за посљедицу имали стварање додатних подјела међу збуњеним и осиромашеним борцима. Неприхватљиво је и мијешање других организација, очито блиских неким политичким партијама и политичарима. Борачка организација осуђује поступак начелника општине Брод и сматра да извињење није довољно, те тражимо његову одговорност- наводи се у закључцима БОРС-а.
Прије сједнице делегација републичке и градске Борачке организације и министар рада и борачко – инвалидске заштите Данијел Егић положили су вијенце на централно спомен – обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске у Дервенти.

Related posts

ИНТЕРВЈУ МИЛОРАД СИМИЋ: НА ПРАВОМ СМО ПУТУ

admin

Озваничен почетак реконструкције
објекта ОШ „Никола Тесла“

Derventski List

ГЕНЕРАЛНА ПРОБА ЗА ПРОСЛАВУ ДАНА РС

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još