Новости

Борци траже
одговорност надлежних

Додјелу одликовања 103. бригади ХВО-а у Дервенти најоштрије осуђујемо и оцјењујемо као дрскост и тешку провокацију, a предсједник Хрватске Зоран Милановић за нас је „пресона нон гратa“.

Наведено је то у закључцима који су једногласно подржани на ванредној сједници Предсједништва Борачке организације Републике Српске која је одржана данас у Дервенте. Сједница је имала смо једну тему – заузимање става у вези са доласком предсједника Хрватске Зорана Милановића у Дервенту и уручивање одликовања 103. бригади Хрватског вијећа одбране.
Предсједник БОРС-а Радан Остојић казао је да је Борачка организација одмах по одржаном догађају у Дервенти реаговала и оцијенила да је то сраман чин.
-Злоупотријебити повјерење и направити дипломатски скандал најмање завређује да буде осуђено од стране институција и наших политичара у Републици Српској и наших представника у заједничким институцијама БиХ. Ми већ имамо одређени број доказа да није било како се представља и одређени људи треба да поднесу оставке или да позову нас па ћемо ми рјешавати и неће нам се дешавати оваква срамота. Ми ћемо се опет за 15 дана окупити ако не добијемо никакав одговор – рекао је Остојић.
Предсједник Градске борачке организације у Дервенти Чедо Вујичић казао је да је Градска борачка организација покренула иницијативу за смјену потпредсједника Скупштине града Маринка Николаша који је организатор окупљања припадника 103. бригаде ХВО-а и доласка предсједника Хрватске у Дервенту.
-Данас смо показали да Република Српска и Дервента нису шака зоби коју може да позоба свака врана која наиђе, као што то нису ни Борачка организација Републике Српске и Градска борачка организација. Ово што се посљедњих дана дешавало бацило је у задњи план све оно што је узрок свега овога, а то је одликовање које је предсједник Хрватске дао 103. бригади. После се дешавају ствари које не служе никоме на част. Не служе на част организаторима тих политичких скупова који се отворено мјешају у рад Борачке организације, играју се емоцијама бораца, породицама погинулих бораца, играју се емоција инвалида. То није добро и не води ничему добром, прави се јаз још већи међу борцима – рекао је Вујичић.
У закључцима се наводи да су припадници 103. бригаде ХВО-а починили тешке злочине над Србима у Посавини, а посебно у Дервенти и да су у њеном саставу била лица која су правоснажно осуђена за свирепа убиства.
-Позивамо институције, чија надлежност је договарање посјете страних држављана и утврђивање протокола да борце и цијелу јавност обавијесте о пропустима протокола и ако је додјела одликовања била планирана захтијевамо одговорност оних који су то одобрили, и да у будућности Борачкој организацији на вријеме доставе информације о најави оваквих или сличних догађаја – наводи се у закључцима.
Борци најоштрије осуђују и траже одговорност организатора скупа уз поруку да никад више и нико не смије организовати сличне скупове на којима ће афирмисати и величати оне који су над Србима чинили злочине, те поручују да уколико се ипак дрзну да учине такво нешто да ће Борачка организација бити спремна и неће дозволити одржавање.
-Оштро осуђујемо и одбацујемо као потпуно неприхватљиво и срамно, мијешање политичких партија у рад Борачке организације. Догађаје од 2. априла у Кострешу и Дервенти оцјењујемо као чисте политичке скупове који су за посљедицу имали стварање додатних подјела међу збуњеним и осиромашеним борцима. Неприхватљиво је и мијешање других организација, очито блиских неким политичким партијама и политичарима. Борачка организација осуђује поступак начелника општине Брод и сматра да извињење није довољно, те тражимо његову одговорност- наводи се у закључцима БОРС-а.
Прије сједнице делегација републичке и градске Борачке организације и министар рада и борачко – инвалидске заштите Данијел Егић положили су вијенце на централно спомен – обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске у Дервенти.

Related posts

Дозвољена музика уживо у угоститељским објектима

admin

Јубилеј Дервентског листа за похвалу и поштовање

Derventski List

Додик предсједник РС, Прањић и Дураковић потпредсједници

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još