Друштво

Вјештим рукама идеје претвара у најљепше украсе

Прославе су данас постале незамисливе без маштовитих и оригиналних декорација, а ту у помоћ прискаче Дервенћанка Марија Нединић вјештим рукама све идеје  претвара у најљепше украсе.

Експериметишући постепено са материјалима и техникама, Нединићева је свој хоби да израђује рођенданске декорације проширила и на креирање украса за друге прилике. Првобитно је, како признаје, рукотворине израђивала у часовима доколице, да би послије позитивних реакција ближњих и пријатеља, почела и њима да испуњава жеље. Данас је израда украса активност која је опушта.

– Прве идеје за декорације добила сам када сам припремала прославу првог рођендана мог дјетета. Почетне кораке сам истраживала на интернету и с временом сам добијала све више мотивације да експериментишем и уживам у том хобију – испричала је Нединићева објаснивши како изгледа процес израде украса од хладног порцулана.

– Посљедњи изазов који сам ставила пред себе, а који ми се учинио занимљивом, а израђујем га највише у виду поклона у оквиру слатких кутија или букетића, јесте цвијеће од хладног порцулана, смјесе која се прави од густина и дрвофикса. Основа је бијеле боје, а друге боје добијам уз помоћ боја за колаче – казала је Нединићева додајући да израда неког од ових украса одузима доста времена, али да се уложени труди итекако исплати када види задовољство на лицу оног коме је намијењен.

– Руже од порцулана нису толико компликоване за направити и не одузимају много времена, а почиње се од пупољка, који најчешће израдим дан раније, како би се добро осушио, да бих сутрадан могла да лијепим латице за шта ми отприлике треба 20 минута. Декорацију у виду броја 1 израђивала сам око девет часова, док ми је за израду броја 18 помогао и супруг, а израда је трајала око 50 часова – објаснила је Нединићева која украсе израђује по наруџби и то не само за суграђане, јер неријетко захтјеви за украсима стижу и из других градова.

Ова Дервенћанка додаје да је за сваки посао, па и израду украса, најважнија посвећеност, а како јој тога не мањка, планира да се окуша и у примјени других техника.

Поклони

Марија Нединић каже да је одувијек вољела да својим најближим поклања нешто што сама изради, а неки од поклона који су њених руку дјело су пињата, животиње од порцулана, те глобус.

– Покушала сам да направим и орхидеју, зумбуле и звоно са ружом, а правила сам чак и јежа од порцулана, те глобус и окушала се у изради пињате. Још раније сам радила и минђуше, а откад су поруџбине почеле да стижу активно, прихватила сам се и декорација за дјевојачко вече. Такође, опробала сам се у изради играчака од конаца – рекла је Нединићева.

Related posts

Матурско вече Стручне и техничке школе вечерас

admin

Оставштину предао у насљеђе будућим генерацијама

admin

За школу ће се припремати
више од стотину дјеце

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još